Hirdetés
Hirdets
Művház 2018. március 23. 13:27

XIV. René mától a Kisszínházban uralkodik

Képriport
Eisemann Mihály énekes vígjátékát, a XIV. Renét ma este mutatják be a Kisszínházban. A képzeletbeli királyság, Lodoméria politikai válságban van, korrupció és cselszövések nehezítik az uralkodást, de jót nevetünk rajta – Tasnádi Csaba rendezése nem mentes az áthallásoktól.

A Jászai-díjas rendező – aki Szegeden többek között a Mária főhadnagyot és A víg özvegyet is színpadra állította – a darabról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a XIV. René ősbemutatója 1940-ben volt a Vígszínházban, amit sajtópolémia, majd a vidéki előadások betiltása követett a szélsőjobb követelésére.

Azóta sem játszották sokszor: a közönség a bemutató után hét évvel Nagyváradon, majd 1987-ben Kecskeméten, 1993-ban Szolnokon, 1999-ben pedig Székesfehérváron láthatta, pedig semmit sem veszített frissességéből a kabarék humorát és a magyar operetthagyományt balkáni vonásokkal elegyítő, szórakoztatóan abszurd, zenés-táncos, szerelmes történet.

Eisemann Mihály szinte csak slágereket írt. Ki ne ismerné az Éjjel az omnibusz tetején, a Lesz maga juszt is az enyém, a Holdvilágos éjszakán, vagy a Jaj, de jó a habos sütemény című dalokat?

Eisemann muzsikája Harsányi Zsolt és Zágon István szövegkönyve, szófordulatai a XIV. Renével szellemes, kicsit abszurd és végtelenül szórakoztató darabbal ajándékozta meg a színházi szerelmeseit.
Lodoméria, ez a képzeletbeli kis ország politikai válságban van. Korrupció, cselszövések, kicsinyes hatalmi játszmák, ellenzéki tüntetések nehezítik az uralkodást.

A fiatal király, XIV. René trónját egy szomszédos nagyhatalom uralkodója is fenyegeti. A háttérben pedig ott lapul egy nyomasztóan nagy titok, amit az uralkodó környezetében inkább sejtenek, mint tudnak, de René országa érdekében próbálja megőrizni azt – egyre kevesebb sikerrel.

A zenés vígjáték mögül azonban minduntalan előbújnak azok a figurák, akiknek kapcsán a mai közéletre, szűkebb-tágabb környezetünkre ismerhetünk.

A happy enddel végződő vígjáték igazi családi szórakozást ígér.

A főbb szerepekben Tolnai Hellát, Kárász Zénót, Fekete Gizit, Szívós Lászlót és Szilágyi Annamáriát láthatják a szegedi nézők. A darabot a premiert követően április végéig még tizenegy alkalommal tekithetik meg az érdeklődők a Kisszínházban.

 

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!