Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 22. 20:38

Katalóniából érkeztek a Vadaspark új lakói, a fókák

Képgaléria
A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Vadaspark a messzi Katalóniából, egész pontosan a Barcelonai Állatkertből. A hosszú, több mint 2000 kilométeres utazást követően a két „fókahölgy” láthatóan nagyon örömmel hagyta ott a szállítóketrecét, és merült el kedvenc elemében, a vadasparki fókamedence vízében.

Hirdetés

Ahhoz, hogy az utazás, majd az átállásuk minél zökkenőmentesebb legyen, a gondozójuk is velük tartott, sőt, pár napot a Vadasparkban töltve adta át a legfontosabb tudnivalókat róluk az új gondozóiknak. Cleo és Hercula a katalán állatkert kedvencei, ezért fokozott figyelemmel kísérték a szállításukat az ottaniak. Bár még ismerkednek az új otthonukkal, viszonylag nyugodtnak tűnnek, amit az is jelez, hogy már elfogadják a heringet a szegedi trénereik kezéből is. Bár tudásuk még nem közelíti meg a szegedi születésű Helgáét, de arra törekszenek az állatkert munkatársai, hogy hamar megtanulják mindazt, amit ő tud. Ezek a tréningek továbbra is nyilvánosak, minden nap 10.30-kor és 15.00-kor kezdődnek, vagyis a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.

A tengeri emlősök nagyon intelligensek, ezért szükségük van arra, hogy foglalkoztassák őket, ami egyfajta játékot jelent számukra. Emellett, legalább ennyire fontos, hogy a tréning közben folyamatosan vizsgálni tudják a szakemberek az állatokat, a testi kondíciójukat, felismerve esetleges betegségeiket anélkül, hogy a számukra veszélyes altatáshoz kellene folyamodni. A látogatók által is nagyon kedvelt fókabemutatók lehetőséget biztosítanak arra, hogy az előadás keretében bemutassák nemcsak magukat a fókákat, hanem a tengeri élővilággal kapcsolatos természetvédelmi problémákat is, tehát az élményszerűségükkel az állatkert oktatási, környezeti nevelés feladatait erősítik.

A két új fóka Helga, a hároméves szegedi fókalány mellé érkezett. Sajnos, ő egyedül maradt, miután a múlt év végén a szülei egy gyógyíthatatlan betegségben elpusztultak. Különösen Haggar pusztulása volt döbbenetes a hazai állatkerti állatorvosok számára, miután kiderült, hogy szívférgességben szenvedett, amely főként kutyákat érintő betegségként ismert. A Dirofilaria immitis fonalféreg okozta betegség körülbelül 10 éve jelenhetett meg hazánkban, feltehetően a globális klímaváltozással járó felmelegedés következtében. A szúnyoggal terjedő parazitafertőzés halálos a gazdaállatra, és – sajnos – immár bebizonyosodott, köztük a borjúfókákra is. A fonalférgek ellen megelőző kezeléssel lehet a legbiztosabban védekezni, amely kezelést immár a borjúfókák is kapják.

(fotók: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állatkert fóka Szegedi Vadaspark vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés