Hirdetés
Szegeden 2018. március 22. 17:15

Hamarosan modernebb, kényelmesebb lehet a közlekedés Szegeden

Képriport
Tavaly nyert Szeged az Európai Bizottság 50 millió euró összértékű városfejlesztési pályázati felhívásán. A projekt résztvevői csütörtökön írták alá a partnerségi megállapodást.

Szeged a SASMob elnevezésű projekttel pályázott az uniós forrásra a városi mobilitással kapcsolatos kategóriában, ami a forgalmi torlódások, a légszennyezettség és a zajkitettség problémáját hivatott enyhíteni úgy, hogy állami és magánvállalatok, szállítási szolgáltatók közös erővel adatvezérelt, intelligens közlekedési rendszert építenek ki.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított forrásokra tavaly április közepéig lehetett pályázni három kategóriában. A SASMob projekttel nyertes pályázat részleteit többnapos egyeztetés után véglegesítették, és írtak alá a részvevő cégek és intézmények.

A csütörtöki aláírás előtt az önkormányzatot képviselő városfejlesztési alpolgármester kiemelte, hogy a nyertesek között egyetlen magyar város, Szeged szerepel. Nagy Sándor szerint ez annak is köszönhető, hogy a városi élet minőségét meghatározó közlekedés területén igen sokat tett a város, hiszen korszerűsítették a tömegközlekedést, kényelmesebbé tették a villamosokat és trolikat, az autóbuszok kevésbé szennyezik a levegőt, illetve új kerékpárutak és kerékpártárolók épültek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a munkába járók közül sokan inkább a kerékpárt választják az autók helyett.

A most aláírt megállapodásban arra vállalnak kötelezettséget a résztvevők, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják ahhoz, hogy a városi tömegközlekedés gördülékennyé és kényelmessé váljon, a kerékpáros közlekedésben pedig szintén megteremtik azokat a feltételeket, amik segítséget jelentenek a hétköznapokban a bicikliseknek. Ez a gyakorlatban a menetrendek, csatlakozások jobb összehangolását, a buszvárók korszerűsítését, a kerékpárutak fejlesztését, a kerékpártárolók kiépítését jelentik.

Ezen kívül olyan szoftvert is fejlesztenek, ami szintén a közlekedés optimalizálását segíti. Szegeden az elmúlt évtizedekben radikálisan megnőtt a személyautók száma, a kocsiban töltött idő viszont alig nőtt, ami jelzi, hogy a közlekedés összehangolásában már most is jól áll a város.

A projektre megközelítőleg 1 milliárd forint áll rendelkezésre, és a most aláírtak alapján kell végrehajtani a városi közlekedés mobilitását elősegítő lépéseket. Ez előfeltétele a fenntartható városi közlekedésnek, ami az egyik legfontosabb célja a projektnek.

Az eseményen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester mellett a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt, a Szegedi Közlekedési Kft, a Szeged Pólus Nonprofit Kft, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, a Pick Szeged Zrt, valamint a Szegedi Tudományegyetem képviselői írták alá a dokumentumot.

Ezek a cégek a szakmai segítség mellett vállalják azt is, hogy segítik dolgozóik munkába járását azzal, hogy minél kedvezőbb közlekedési feltételeket alakítanak ki nekik.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának rövid riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300