Szegeden 2018. március 22. 16:50

Ismét tehetséges diákokat díjaztak Szegeden

Képriport
Tizenharmadik alkalommal ünnepelték csütörtök délután a Tehetség Napját a szegedi városházán. Az ünnepségen Joób Márton köszöntötte a Szeged Ifjú Tehetsége és a Szeged Ifjú Tehetségéért idei díjazottjait.

A Tehetséges Magyarországért Alapítvány 2006-ban fordult felhívással az ország városaihoz, hogy abban az évben először, de hagyományteremtő szándékkal, ünnepeljék meg a Tehetség Napját március 25-én. Az időpont Bartók Béla 125. születésnapja volt.

Az alapítvány célja: „Olyan társadalmi környezet létrejöttének elősegítése, melyben minden ember tehetsége fontos érték, és a tehetségnek a megbecsülése, fejlesztése és a tehetséges emberek megtartása közös cél.”

–  Szeged büszke a tehetséges fiataljaira, hiszen általuk is erősebb, sokszínűbb lesz a város – mondta Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke. Emlékeztette a megjelenteket, hogy Szeged önkormányzatának fontos, hogy az itt élő fiatalok kibontakoztathassák képességeiket. Szeged pedig bővében van a tehetségeknek.

– A tehetség csak a mag, ami akkor képes szárba szökkenni, ha megfelelő szorgalom, kitartás és kemény munka párosul vele. A tehetség önmagában csak egy lehetőség, a kibontakoztatásához pedig nélkülözhetetlen segítséget tudnak adni a szülők és a pedagógusok.

Az ünnepségen köszöntötték az „Esélyt a középiskolásoknak” ösztöndíjpályázat idei nyerteseit. 2018-ban 41-en vehették át a város egyszeri 50 ezer forintos támogatását.

Joób Márton szólt arról is, hogy a város számtalan eszközzel igyekszik segíteni a tehetségek kibontakoztatását. Évente száz egyetemi, főiskolai hallgató kaphat városi ösztöndíjat, minden évben meghirdeti a város az „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” pályázatot, amelynek során az idén 41-en kaphatnak egyszeri 50 ezer forintos támogatást, Szeged napján pedig pályakezdői és alkotói támogatásokat ad át a város. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban pedig működik az Arany János tehetséggondozó program, amelynek segítségével a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok tanulmányait támogatják.

– Ez a nap mérföldkő lesz a díjazottak életében, mert ezentúl példaképek lesznek a társaik előtt, és ez nagy felelősséget is ró rájuk – mondta el Joób Márton mielőtt átadta az ifjú tehetségeknek és tanáraiknak a díjakat.

Az idén három szegedi diák és négy pedagógus részesült az elismerésben.

Szeged Ifjú Tehetsége Díjat vehetett át Szabó Eszter (Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Szemerédi Regina (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) és Koszó Roland (Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája).

Szeged Ifjú Tehetségéért díjban részesült Machánné Tatár Rita és Sós Mária (Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Kocsis Andrea (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), valamint Molnár József (Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája).

Szegeden 2002 óta 62 tanuló és 68 felkészítő tanár részesült a „Szeged Ifjú Tehetsége” és „Szeged Ifjú Tehetségéért” elismerésben, amelyeket minden évben a Tehetség Napján vehettek át.

A kitüntetettek tehetsége széles skálán mozog: kiemelkedő tanulmányi eredmények – matematika, informatika, biológia, nyelvi és egyéb tantárgyi versenyek – mellett más területeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok – többek között a hangszeres zenében, énekben, sportban, irodalomban és képzőművészetben – jeleskedő tanulók vehették át eddig az elismerést.

Az idei ünnepi műsorban felléptek a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói: Sóti Zsófia, Máthé Dominik, Fixler Abigél, valamint Erdélyi Zsófia.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának rövid riportját!

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!