Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Húsz nappal a választások előtt: van, aki szerint akár kétharmaddal is győzhet az ellenzék
Szegeden 2018. március 22. 06:30 Forrás: Szeged Televízió

Húsz nappal a választások előtt: van, aki szerint akár kétharmaddal is győzhet az ellenzék

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, Elek István közíró, és Papp Réka Kinga újságíró, civil aktivista beszélgettek a választás esélyeiről a Grand Caféban.

Hirdetés

(Fáradt vagy lusta olvasni? Görgessen egy kicsit, és nézze meg másfél perc alatt ugyanezt a lenti videóban!)

A kormánypártok most látható erőfölénye ellenére is legyőzhető a Fidesz április 8-án – hangzott el hétfő este a Nagypolitika kicsiben – Húsz nappal a választások előtt című beszélgetésen. A fórumot szegedi civil szervezetek rendezték az Állampolgári részvétel hete elnevezésű országos programsorozat részeként.

Szentistványi István megnyitója után az országgyűlési választás lehetséges eredményeiről beszélt Krekó Péter politológus, szociálpszichológus, a Political Capital igazgatója. Szerinte csak az a biztos, hogy még semmit sem lehet tudni, hiszen Hódmezővásárhelyen is csődöt mondtak a közvélemény-kutatások. Kevesen hitték, hogy Márki-Zay Péter lehet a polgármester, mégis ez történt. Éppígy előfordulhat április 8-án is, hogy az eredményt eldöntik majd az eddig rejtőzködő szavazók, akik, mivel ellenzékiek, nem szívesen állnak a nyilvánosság elé. A szavazófülke magányában azonban őszinték lehetnek.

Elek István közíró szerint, az ellenzék még kétharmaddal is győzhet, de ennek fontos feltételei vannak. 

„Mindenhol egy jelölt álljon a kormánykoalíció jelöltjeivel szemben, akit támogatnak a többiek, függetlenül attól, hogy melyik pártnak a jelöltje, ennek az együttműködésnek önmagában olyan hírértéke, jelentősége, mozgósító ereje lenne, hogy még jobban vinné föl a választási részvételt, nagyon fontos feltétele ugyanis ennek a győzelemnek, hogy legalább 70% fölé menjen a részvétel”

– mondta a Szeged Televíziónak Elek István.

Papp Réka Kinga kisebb valószínűségét látja az ellenzéki győzelemnek, de úgy véli, egy magas részvételi arány hátrányos lehet a kormánypártok számára. 

„Még mindig lehet, hogy valami váratlanra számítunk, én sajnos nem vagyok annyira optimista, hogy ellenzéki kétharmadot jósoljak, de ne legyen igazam, legyen úgy, nagyon vidám lennék, ha megborulnának a dolgok. Nem hiszem, hogy fognak, de nagyobb részvételre, mint amit most jósolnak a felmérések, és kevésbé kormánypárti részvételre valószínűleg lehet számítani”

– mondta Papp Réka Kinga a tévének.

Az előadók abban egyetértettek, hogy a kormány politikájával szemben érzett elégedetlenség sok tiltakozó szavazót ösztönözhet a választási részvételre, így a Fidesz győzelmét a közvélemény-kutatásokban most látható erőfölény ellenére sem lehet biztosra venni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának rövid riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Grand Café Szentistványi István választás Választás 2018 Elek István Krekó Péter Papp Réka Kinga Political Capital
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés