Túl a városon 2018. március 21. 22:19 Forrás: Forrás: mfor.hu

Tovább tart a kórházak eladósodása, idén már 23 milliárd forinttal emelkedett az összeg

Januárban jelentősen emelkedett a kórházak tartozása. Ez a tendencia – ha kisebb mértékben – de februárban folytatódott. Ebben a két hónapban 36,8 milliárd forint adósság halmozódott fel az intézményeknél.

Továbbra is az látszik, hogy a magyar egészségügyi rendszer nem tud úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak. A kormány a tavalyi év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, de ebben az évben már majdnem ugyanekkora adósságot halmozott fel a rendszer.

Jelenleg nem a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe tartozó MH Egészségügyi Központ vezeti az adósok listáját. Sőt, a kiemelt státuszú intézménynél két hónap alatt mindössze 15 millió forint elmaradt számla halmozódott fel.

Jelenleg a legnagyobb tartozása Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnek van, február végére 1,737 milliárd forint adósságot halmozott fel az intézmény.

Szintén jelentős tartozást hozott össze a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, itt az elmaradás 927 millió forint.

Minden költségvetési területet és intézményt figyelembe véve az első két hónapban összességében 36,8 milliárd forint adósság halmozódott fel. Ebből 30 nap alatti esedékességű számla 20 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 7,2 milliárd forint, ennél régebbi pedig 9,5 milliárd forint értékű.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság egészségügy kórház tartozás