Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 21. 19:47

Csillagos–sávos sarok nyílt az Agórában

Képriport
Az American Corner Szeged a világ százötven országában jelenlévő American Spaces hálózat tagja lett. Egy évvel az Egyesült Államok hivatalos megkeresése után a Szent-Györgyi Albert Agóra épületében nyílt meg.

Hirdetés

(Fáradt és lusta olvasni? Görgessen egy kicsit, és nézze meg ezt másfél perc alat a lenti videóban!)

Az Egyesült Államok Nagykövetsége már több mint tíz éve működtet American Cornert Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Veszprémben, különböző befogadó intézményekkel együttműködve. Ezek látogatói sokszínű programok, foglalkozások és előadások segítségével ismerhetik meg az Egyesült Államokat, beleértve az ottani továbbtanulási lehetőségeket is, de a kapcsolódási pontok megtalálását segíti a könyvtár és a modern digitális eszközpark is. A szegedi American Corner az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Agóra együttműködésében jött létre.

David Kostelancik, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy régi vágyuk a szegedi „kuckó” megnyitása, hiszen a város regionális kulturális és tudományos központ, ahol helye van egy modern, tudásközpontú intézetnek. A befogadó intézmény profiljának és a Corner technikai felszereltségének köszönhetően hangsúlyosak lesznek a tudomány és technológia népszerűsítésével kapcsolatos programok. Ezek mellett helyet kapnak olyan rendszeres foglalkozások is, amelyek során a résztvevők fejleszthetik angol nyelvtudásukat és közéleti témákat vitathatnak meg, valamint számos digitális és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő tréning is várható a legkülönfélébb korcsoportok számára az iskolásoktól a céges alkalmazottakig.

Botka László polgármester emlékeztetett arra, hogy az Ohio Államban lévő Toledo városa közel 30 éve testvérvárosunk, de igen aktívak a kapcsolatok más régiókkal is az Egyesült Államokban. Mi hidakat szeretünk építeni, nem kerítéseket – mondta Botka László arra célozva, hogy a nemzetközi kapcsolatok mind kulturálisan, mint tudományos értelemben mindig összekötik a nemzeteket. – Nagy öröm hát, hogy a régóta Szegeden működő olasz, angol, francia kulturális missziók mellett most már az amerikaiak is kaptak egy „sarkot” nálunk.

Szabó Gábor, az SZTE rektora angolul elmondott beszédében saját amerikai kutatóútját elevenítette fel, és hangsúlyozta, hogy a modern tudományos élet legfontosabb központjai az Egyesült Államokban vannak, így a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése számunkra nagyon fontosak. Az intézmény igazgatója Gera Judit lesz, aki a helyi Waldorf iskola oktatója volt eddig. Rövid beszédében megköszönte a bizalmat, és azt ígérte, rengeteg programmal várják majd a szegedieket. Mindezek mellett az American Corner középiskolásoknak és egyetemistáknak kiírt ösztöndíjakkal és amerikai továbbtanulással kapcsolatos információs központként is működik. A programok többsége angol nyelvű és mindenkinek ingyenes.

Az American Corner Szeged egy állandó nyitva tartással rendelkező helyiség lesz az Agóra harmadik emeletén, az Informatórium felett. Informatikai szempontból kiválóan felszerelt, előadótérként negyven főt tud befogadni, és kiválóan alkalmas workshopok megrendezésére is. A Corner szoros kapcsolat kialakítására törekszik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységeivel, a régió általános és középiskoláival, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Szent-Györgyi Albert Agóra American Corner David Kostelancik
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés