Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. március 21. 11:08

Francia filmeké lesz a hétvége a Belvárosi Moziban

Képgaléria
A Derült égből család című filmvígjátékkal kezdődik péntek délután a Francia Filmnapok a Belvárosi Moziban. Négy nap alatt hét francia nyelvű alkotást láthatunk.

Hirdetés
Hirdetés

Péntektől hétfőig immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a Francia Filmnapokat a Belvárosi Moziban.

Március 23–26-a között hét francia, magyar feliratos filmet vetítenek a Belvárosi Moziban.

A francia nyelvű filmművészet tavalyi évének legjobb terméséből válogatott fesztiválon a nézők találhatnak a különleges francia öniróniára és  helyzetkomikumra épülő vígjátékokat éppen úgy, mint az emberi természetről szóló elgondolkodtató filmeket is.

A fesztivál nyitófilmjének egy francia–belga vígjátékot választottak, Derült égből család címmel Cristian Clavier főszereplésével.

A filmmustrán a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások is szerepelnek, így a szegediek is megtekinthetik a 2017-es César-díjra jelölt Egy tisztességes ember című alkotást, valamint a legjobb rendezésért velencei Arany Oroszlánt elnyert és a filmnapokon premier előtt megtekinthető Láthatást.

Itt lesz az európai film történetében mára fogalommá vált francia vígjáték néhány alkotása is. Az idei válogatás egy teljes blokkot szentel a nevettető műfajba tartozó moziknak. A családi kapcsolatok bonyolultsága (Derült égből család), vagy a kulturális különbségekből adódó félreértések (Egy burka, egy nadrág) nagyszerű alkalmat teremtenek a nevetésre.

A Mrs. Hyde című tudományos-fantasztikus vígjáték főszereplője, Isabelle Huppert egy villámcsapás elszenvedése után félénk és távolságtartó fizikatanárnőből hihetetlen veszélyes erővel rendelkező karakterré válik. A háborút megjárt két barát a Viszontlátásra odafönt című filmben bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik.

Vetítések

Március 23., péntek
18.00: Derült égből család

Március 24., szombat
18.15: Láthatás
20.15: Szintlátásra odafönn

Március 25., vasárnap
18.15: Egy burka, egy nadrág
20.15: Egy tisztességes ember

Március 26., hétfő
18.15: Legfeljebb összeházasodunk
20.15: Mrs. Hyde

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját a frankofón napokról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Francia Filmnapok