Túl a városon 2018. március 20. 18:45 Forrás: MTI

Trump felhívta Putyint: egy csúcstalálkozóról is tárgyaltak

Az Egyesült Államok elnöke alapvetően azért hívta orosz kollégáját, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. 

Hirdetés
Hirdetés

Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a két vezető megvitatta az orosz-amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást. Az eszmecsere során a felek „különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését”.

A két elnök arról is beszélt, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést. Putyin és Trump is érdekelt a gazdasági együttműködés aktivizálásában, erről is beszéltek.

A vezetők érintették a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint „mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében”.

Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatosan, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint „hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dél-Korea Donald Trump Egyesült Államok Észak-Korea Oroszország választás