Hirdetés
Túl a városon 2018. március 20. 17:14 Forrás: MTI

MSZP-Párbeszéd: Azonnali vizsgálat kell a kamupártok ajánlásai miatt!

A pártok szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak napirendre kell vennie az ajánlóívek országos összehasonlítását.
Hirdetés

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten, az NVB és a Nemzeti Választási Iroda közös székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, országos szintűvé vált a csalás, minden választókerületben minden aláírásgyűjtő ívet át kell vizsgálni. Kamupártok, bizniszpártok szerezték meg és használták fel gyanútlan magyar állampolgárok, valamint elhunytak adatait – tette hozzá.

A politikus – aki Németh Szilárd Fidesz-alelnökhöz hasonlóan a főváros 17-es választókerületében jelölt – elmondta, hogy a helyi választási bizottság hétfőn a szocialisták kezdeményezésére átnézte a kamupártok aláírásgyűjtő íveinek egy részét és több mint 1000 halott nevét találta meg. Hozzátette: a választási bizottság 23 párt ellen tesz feljelentést. Szerinte tömegével kapták meg ezek a pártok valakitől a listákat, és – mint mondta – csak egyetlen pártnak lehet „Kubatov-listája”. Valószínű, hogy a Fidesz-KDNP-nek áll érdekében ezeket a listákat átadni kamupártoknak – fűzte hozzá. 

Bangóné Borbély Ildikó beszámolt arról is, hogy Csepel-Soroksáron keddre rendkívüli választási bizottsági ülést hívtak össze. Az ellenzéki politikus azt firtatta, kinek az utasítására történt ez. „Németh Szilárd kézi vezérléssel vezérli a független magyar választási bizottságot Csepelen?” – kérdezte.

Az MSZP-s képviselő szerint Németh Szilárd nem azt mondja, hogy ki kell vizsgálni az ügyet, hanem megfenyegette őt és feljelentést tesz ellene. „Üzenem Németh Szilárdnak, hogy nem félek tőle és ki fog derülni az igazság” – fogalmazott.

Litresits András, az MSZP-Párbeszéd NVB-delegáltja jelezte, azt javasolja az NVB keddi ülésén, vegyék napirendre az ajánlóívek országos összehasonlítását.

Kitért arra, jogi szempontból kicsi a mozgástér, mivel nem lehet a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek jelöltségét felülvizsgálni.

Azt mondta, bízik abban, hogy az erőteljes hatósági fellépés, egy büntetőeljárás miatt ezek a jelöltek rádöbbennek tettükre és visszalépnek.

Hétfőn mi is írtunk arról, hogy Szegeden a helyi választási bizottság feljelentést tett választási csalás gyanúja miatt, ebben az ügyben tíz párt lehet érintett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz MSZP Nemzeti Választási Bizottság Nemzeti Választási Iroda választás Választás 2018