Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Macron sok sikert kívánt Putyinnak Oroszország politikai, demokratikus, gazdasági és társadalmi modernizálásához
Túl a városon 2018. március 19. 17:55 Forrás: MTI

Macron sok sikert kívánt Putyinnak Oroszország politikai, demokratikus, gazdasági és társadalmi modernizálásához

Emmanuel Macron francia államfő telefon beszélt hétfőn a vasárnap újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Hirdetés

A francia elnöki hivatal, az Elysée-palota közleménye szerint a francia elnök megerősítette „ragaszkodását az Oroszország, Franciaország és Európa közötti konstruktív párbeszédhez”, valamint megerősítette: „meggyőződése, hogy az Európa és az Oroszország közötti, egyértelmű alapon történő együttműködés – amely elengedhetetlen az európai kontinens biztonságához –, mindkét ország érdeke”.

A közlemény szerint Macron a két ország közötti vitás kérdésekre is kiért: Szíria, Ukrajna és a Szkripal-ügy kapcsán emlékeztetett a francia álláspontra.

A köztársasági elnök Szíriát illetően „kifejezte mély aggodalmát az afrini és a kelet-gútai helyzet miatt, és a felszólította a szíriai rezsimet támogató Oroszországot, hogy tegyen meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy  megszűnjenek a harcok és veszteségek a civil lakosság körében”.
    
Emmanuel Macron kiemelte, hogy „Franciaország továbbra is határozottan ragaszkodik Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a nemzetközileg elismert határok közötti helyreállításához, és a minszki megállapodás mielőbbi tényleges végrehajtásához” négy évvel azután, hogy Moszkva bekebelezte a Krím félszigetet.
    
Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya nagy-britanniai megmérgezésével kapcsolatban a francia elnök azt is kérte Vlagymir Putyintól, hogy „határozattan vegye kézbe” a vegyi fegyverek elleni harcot. Emmanuel Macron szerint az orosz hatóságoknak „fényt kell deríteniük a Salisburyben elkövetett elfogadhatatlan támadással kapcsolatos felelősségekre és határozottan kézbe kell venniük azokat az esetleges programokat, amelyeket nem jelentettek be a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél”.
    
A francia elnök a Novicsok hatóanyag fejlesztési programra utalt, miután Theresa May brit miniszterelnök a múlt héten a londoni alsóházban bejelentette, hogy brit szakértők megállapítása szerint a Novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury kórházában. Moszkva tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emmanuel Macron Franciaország Oroszország választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés