Szeged 2018. március 19. 11:51

A gólyák túlélik ezt a havat, de azért segíthetünk nekik

A hazai gólyák biológiai órája jól működik, nem úgy, mint a Tavasz Tündéré és többen közülük haza is érkeztek, ahol hó fogadta őket. A madarakat az időjárás nem zavarja, de ha nem talál táplálékot, elpusztulhat. Na, itt segíthetünk nekik!
Hirdetés
Hirdetés

A klímaváltozás miatt egy kicsit megbolondult az időjárás, most például a téli havazást tavasszal kapjuk. Azonban a madarak biológiai órája jól működik és folyamatosan érkeznek haza a telelőhelyükről. Ma reggel például Újszentivánon bolyongott egy gólya a behavazott réten, táplálék után kutatva. Az emberben ilyenkor önkéntelenül felmerül a kérdés, mi lesz szegény madárral. Bojtos Ferenc, a Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület irodavezetője elmondta, nem igazán kell aggódni az állatért, hisz ennél hidegebbet is képes elviselni. Nem is azért repülnek ősszel délre, mert hideg lesz, hanem a táplálékhiány miatt. Így most is az sokkal jobban veszélyezteti a gólyákat, hogy nem találnak ennivalót maguknak.

A Szegedi Vadasparkban is egy tucatnyi gólya él télen, és csak egy részük röpképtelen, a többi inkább lusta, van táplálék, nincs repülés. A tavasz beköszöntével pedig szépen továbbállnak. Bojtos Ferenc további példaként a Fehér tavon telelő darvakat említette, akik szintén nem repültek tovább, mert a télen találtak maguknak Szeged környékén táplálékot.

Az irodavezető hozzátette, a gólyákat is ugyanúgy lehet etetni, mint a kisebb madarakat, a cinkéket, a tengeliceket és társaikat. Csak a táplálék minőségére kell figyelni. Nem szabad sózott hús, parizert és hasonló ételeket kitenni. A madarak számára a csirkehús, a máj, a bél, vagy akár a kutyakaja is jó. Érdemes a fészek környékén elhelyezni ezeket, nem kell sok fakszi, elég ledobálni a földre. Amennyiben nem ismerjük a fészek helyét, akkor azokra a területekre is kihelyezhetjük a táplálékot, amiről tudjuk, a gólyák felkeresik. Ez lehet egy rét, vagy egy nagyobb füves terület. A lényeg, hogy ne a bokros, fás részen helyezzük el az ételt, mert ott a ragadozók veszélyt jelenthetnek a gólyákra.

Bojtos Ferenc azt is elmondta, a 80-as évekhez képest töredékére csökkent a gólyák száma Szeged környékén. Ez többek között a mezőgazdaság vegyszerhasználatára, és a településeken elvégzett szúnyoggyérítésekre vezethető vissza. Ezek következtében egyrészt a gólyák számára táplálékot jelentő rovarok száma csökkent jelentősen, másrészt a kiszórt vegyszer a madarakban akkumulálódott és pusztította őket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CSEMETE gólya madáretetés tél