Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 18. 11:59

„Migránsszondázó” egyetemisták: találva érzi magát a szociológia tanszék

Milyen kutatásra gondolt B. Nagy László? Az egyetem szociológusai aggódnak, úgy vélik, valójában róluk beszélt a fideszes politikus, ezért nyílt levelet is írtak, amely először nálunk jelenik meg.

Hirdetés

Kezdjük az ismétléssel: március 16-án B. Nagy László ezt mondta egy szegedi sajtótájékoztatón:

 

 

Próbáltuk megtudni, milyen kutatásról lehet szó, és kik végzik (valójában). B. Nagy Lászlót kerestük telefonon, de nem értük utol egyelőre, ha reagálna írásunk megjelenése után, helyt adunk mondandójának. Egyetlen kérdésünk lenne: milyen kutatásra gondolt a nyilatkozatában?

Közben tájékozódtunk, és kérdeztünk másokat is: végigböngésztük az összes Szegeden diákmunkákkal foglalkozó cég honlapját, az állások között egyiknél sem lehetett találni közvéleménykutatási, kérdőívezési munkákat. Kerestük az egyetem szociológia tanszékét. Ott bizony „egy kicsit furcsán érzik most magukat” Feleky Gáborék.

– Szegeden 2000 óta minden tavasszal adatgyűjtést végzünk. Ez része a tananyagnak, a hallgatók tanulmányainak. Ez is egy a gyakorlati képzéseink közül. A kérdőíveken hatvan kérdés szerepel, ezek közül egy az, ami így hangzik: „A szülők egy részét kifejezetten zavarja, ha gyermeke az övékétől eltérő társadalmi csoportból választ magának házastársat. Ön hogyan fogadná (örülne-e neki avagy ellenezné), ha gyermeke választottja ... (arab, más vallású, cigány származású, néger, zsidó származású, kínai vagy morén) lenne?” Bevándorlókról szó sincs! Tizenhárom alkalommal tettük már föl az évek alatt ezt a kérdést, semmi köze a migránsokhoz. Ezt társadalmi távolságmérésnek hívja a szakmánk, ennek egy változatát dolgoztuk ki. Nagyon bízom abban, hogy valójában mégsem erre a kutatásra gondolnak B. Nagy Lászlóék. Mindenesetre megfogalmaztunk egy nyílt levelet a kollégáimmal. Ugyanis ha a mi kutatásunkról nyilatkozott a képviselő, akkor szeretnénk, ha valamifajta helyreigazítást kapnánk! Ez nem is elsősorban a mi szakmai tisztességünk szempontjából lenne fontos, hanem azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy a nyilatkozatát követően nehéz és méltatlan helyzetbe kerülhetnek kérdezőbiztosi munkájukat még jelenleg is végző hallgatóink – mondta Feleky Gábor.

Feleky Gábor a kutatással kapcsolatban megjegyezte, sajnos nincs meglepetés benne, a cigányok a legelutasítottabbak, őket követik a színes bőrűek, az arabok.

Mindezek után íme a nyílt levél, változtatás nélkül közöljük.

NYÍLT LEVÉL DR. B. NAGY LÁSZLÓ KÉPVISELŐ ÚRNAK

Tisztelt dr. B. Nagy László képviselő úr!

Több hírportálon és a Délmagyarország című napilapban is olvasható volt egy március 16-ai szegedi sajtótájékoztatón tett nyilatkozata, mely szerint bevándorláspárti politikai erők „egyetemistákkal szondázzák a lakosságot különböző felmérések során”, a „kérdések jó része pedig arra vonatkozik, ki milyen bevándorlóval tudná elképzelni az életet Szegeden”.

Nekem ugyan nincs tudomásom ilyen indíttatású és pontosan ilyen tartalmú felmérésről, s azt sem tudom, hogy Ön egy ilyen adatfelvételnek személyes résztvevője volt-e, vagy csak hallomásból tájékozódott, de nyilatkozatával kapcsolatban szeretném tájékoztatni Önt az alábbiakról.

A Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszéke 2000 óta minden év tavaszán végez adatfelvételt Szeged felnőtt lakossága körében. Célunk az, hogy a szociológus hallgatók ezen kutatások során elsajátíthassák a kérdőíves adatfelvétellel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Jelenleg is folyó kutatásunk során immáron tizenharmadik (!) alkalommal tesszük fel a szegedieknek a következő kérdést: „A szülők egy részét kifejezetten zavarja, ha gyermeke az övékétől eltérő társadalmi csoportból választ magának házastársat. Ön hogyan fogadná (örülne-e neki avagy ellenezné), ha gyermeke választottja … (arab, más vallású, cigány származású, néger, zsidó származású, kínai vagy morén) lenne?”. Ez a kérdés a nemzetközi irodalomban használatos társadalmi távolság skálának egy általunk kidolgozott variánsa, arról szól, hogy különböző népcsoportok tagjait a megkérdezettek befogadnák-e családjukba. Közel húsz év nagyon nagy idő! Ezt a bennünket érdeklő kérdést attól függetlenül tettük fel eddig tizenhárom alkalommal, hogy éppen ki van kormányon, hogy éppen választási kampány van-e, s hogy a magyar társadalom éppen milyen érzelmi állapotban van a bevándorlást illetően.

Merthogy ez a kérdés nem a bevándorlásról szól, de még arról sem, hogy maga a megkérdezett milyen bőrszínű bevándorlóval tudná elképzelni az életet Szegeden.

Egyébiránt az a kijelentése sem állja meg a helyét, hogy a kérdőívi kérdések „jó része” ezzel a problematikával foglalkozna: ez mindössze egyetlen egy kérdés az 59 kérdésből álló idei kérdőívünkben. Ezek szerint a kérdések „jó része” mégsem ezzel foglalkozik.

Végül pedig jelzem, hogy magam és kollégáim megdöbbenéssel fogadtuk, s a leghatározottabban visszautasítjuk azon állítását, miszerint a tizenhárom év során változatlan formában feltett kérdés mögött valamilyen „bevándorláspárti” erő egyetemistákat felhasználó szondázási törekvése állna. Ezt tisztázandó, kérjük, ossza meg velünk erre vonatkozó ismereteit! A társadalomtudományi kutatás iránt elkötelezett tudományos műhelyként őszintén érdekel bennünket, hogy melyek azok a felmérések, amelyekre Ön az információit alapozza.

Tisztelt képviselő úr, bármikor állunk szíves rendelkezésére, hogy a kutatással kapcsolatos tényeket (dokumentumokat) megismerhesse, készséggel bemutatjuk Önnek adatfelvételeink módszertanát, de szívesen tájékoztatjuk Önt arról is, hogy mit válaszoltak erre a kérdésre a szegediek az elmúlt közel két évtized során.

Természetesen elnézését kérem érte, ha a sajtótájékoztatón Ön által elmondottak a miénkétől eltérő kutatásra vonatkoztak volna, hiszen Ön a „különböző felmérések” megfogalmazást használta.

Ha viszont a mi kutatásunkról nyilatkozott, úgy tisztelettel kérem nyilvános helyreigazításra! Ez nem is elsősorban a mi szakmai tisztességünk szempontjából lenne fontos, hanem azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy az Ön nyilatkozatát követően nehéz és méltatlan helyzetbe kerülhetnek kérdezőbiztosi munkájukat még jelenleg is végző hallgatóink.

Szívélyes üdvözlettel:
dr. Feleky Gábor
a kutatás vezetője

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: B. Nagy László Fidesz KDNP SZTE Választás 2018 kutatás migráns szociológia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés