Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • 50 éves az ország legszerethetőbb fesztiválja, 2. rész: volt föltámadás, irány az örök élet!
Művház 2018. március 18. 10:36 Forrás: Szegedi Tükör

50 éves az ország legszerethetőbb fesztiválja, 2. rész: volt föltámadás, irány az örök élet!

Képgaléria
Amiben szintén első volt a SZIN: repohár, ehető villa és kanál, és minél több újrahasznosítható dekoráció.

Hirdetés

Az első részben megírtuk, hogyan indult 1968-ban a Szegedi Ifjúsági Napok, hogyan vált egynapos és egyhelyszínes karneválból az első olyan magyarországi fesztivállá, ahol cenzúra nélkül léphettek fel a más helyeken politikai, esztétikai vagy egyéb okokból mellőzött zenekarok az alsó rakparton, a Dugonics téren és az újszegedi szabadtéri színpadon. A rendszerváltás után pár év szünet következett a fesztivál életében. Szurdi Zsolt, a Rock Klub vezetője és a Gőzerő zenekar alapítója azonban néhány év után koncerteket szervezett a Laposra, a vidámparkba és a SZEOL-stadionba is. Ez az időszak 2002-ig tartott.

Egy fesztivál, két koncert: 1986-ban az alsó rakparton és 2016-ban a Partfürdőn via GIPHY

Főnixmadárként támadt fel

2003-ban úgy támadt fel haló poraiból a Szegedi Ifjúsági Napok, mint a főnixmadár. Ekkor került vissza az ország legnagyobb hagyományokkal bíró fesztiválja az önkormányzat kezébe. A szervezési feladatokat az IH Rendezvényközpontra bízták. A fesztivál új arculattal tért vissza a köztudatba, de a régi értékeket megtartva: szabadság, szerelem, zene. A szervezők tökéletesen kiválasztották a SZIN időpontját is, hiszen a nyár közepéről a végére időzítették, ezzel hivatalosan is a vakáció utolsó nagy bulija lett – az újszegedi Partfürdőn. A fesztivál 2003-as újraindulása óta már több százezren tapasztalhatták meg, miért is a SZIN a leghangulatosabb és legszerethetőbb fesztivál.

Szurdi Zsolt emlékére

A tavaly elhunyt legendás zenészről, Szurdi Zsoltról egy színpadot is elneveztek a 2017-es fesztiválon a szervezők, amivel a munkássága előtt tisztelegtek. A Szurdi színpadon olyan zenészek léptek fel, akik a Rock Klubból indultak, vagy valamilyen formában tovább ápolják Szurdi Zsolt szellemiségét.

Ökotudatos szemlélet

A SZIN a modern zenei fesztivállá válás folyamatában az ökotudatos szemléletre épített. A magyarországi fesztiválok történetében először a SZIN-en lehetett kapni repoharat, de volt már a rendezvényen ehető villa és kanál is, jégből felespohár, amit a rövidital elfogyasztása után a fesztiválozó az üdítőjében újrahasznosíthatott, és a szervezők figyelnek arra is, hogy minél több dekoráció újrahasznosított eszközökből készüljön. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2009-ben megnyerték a nemzetközileg is elismert Greener Festival díjat.

Jess Glynne és az évfordulós magyarok

A szervezők nemrég jelentették be az 50 éves SZIN első külföldi fellépőit, a világslágereiről ismert Jess Glynne-t és a brit drum and bass meghatározó alakját, Wilkinsont. Jess Glynne mögött fiatal kora ellenére figyelemre méltó karrier áll: 2014 óta szinte minden dala jó helyezéseket ért el a brit listákon, legyen az Grammy-díjas vendégszereplés a Clean Bandit vagy Route 94 mellett, vagy éppen valamelyik saját felvétele. Legújabban pedig egy Rudimental-dalban működött közre Macklemore-ral és Dan Caplennel. Élő show-val készül a 28 éves angol DJ Wilkinson, aki a brit drum and bass meghatározó alakja.

A magyar vonalat erősíti a fesztivállal egyidős Ákos, valamint több olyan formáció, amely a SZIN-hez hasonlóan valamilyen évfordulót ünnepel idén: a Paddy and The Rats tíz-, a Bëlga húsz-, a Csík zenekar pedig harmincéves fennállását ünnepli. A magyar zenekarok közül színpadra lép még többek között a jubileumi fesztiválon a Kowalsky meg a Vega, Majka & Curtis, a Magna Cum Laude, a Margaret Island, a Punnany Massif, a Quimby, a Road és a Wellhello is.

* * *

Várják a relikviákat

Az 50 éves jubileumi évforduló alkalmából várják a szervezők a SZIN-es relikviákat: képeket, plakátokat, karszalagokat, szuper 8-as filmeket, videókat, sztorikat – legfőképpen a rendszerváltás előtti időszakról. Ezeket az IH Rendezvényközpontban lehet leadni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont Szegedi Ifjúsági Napok SZIN
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés