Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged költi a legtöbb pénzt szociális kiadásokra: magasabb jövedelemmel is lehet segélyt kérni
Szegeden 2018. március 17. 09:59

Szeged költi a legtöbb pénzt szociális kiadásokra: magasabb jövedelemmel is lehet segélyt kérni

Változott az önkormányzat szociális rendelete. Több család kaphat lakhatási és gyógyszertámogatást, illetve rendkívüli segítséget. Olyanok is, akik eddig kiszorultak a rendszerből.

– Elfogyott a szociális tűzifánk, amit ősszel kaptunk az önkormányzattól. A nagy hidegben nem maradhatunk fűtés nélkül, ezért kérek most átmeneti segélyt – mutatta kérelmét Vecsernyés Mónika. Az asszony egy dorozsmai tanyán él tartósan beteg kisfiával, Lacikával. Ápolási díjat, gyest és családi pótlékot kap, de akármennyire igyekszik beosztani, a számlákon, gyógyszereken és ételen kívül nem futja másra.

Januárban a család nem kaphatott még önkormányzati segítséget, mert akkor még több volt az egy főre jutó jövedelmük a megengedettnél. A közgyűlés azonban februárban módosította a települési támogatásról szóló rendeletét. Így több rászorulónak vált elérhetővé a segélyrendszer. Mónikáék is kaphattak.

Vecsernyés Mónika januárban még nem kaphatott segélyt. A változások után már kérhetett (fotók: Iványi Aurél)

Emelkedett a jövedelmi korlát minden települési támogatásnál. Így a rendszeresen, havonta adott támogatásoknál is.

1. A lakhatási támogatásnál, amit a lakásfenntartási költségek viseléséhez lehet kérni, egyedül élőknél a jövedelmi határ az eddigi 85 ezer forintról 91 ezer 200 forintra változott. Többszemélyes háztartásoknál 71 ezer 250 forintról 74 ezer 100 forintra módosult. Emellett a támogatás havi összege ezer forinttal nőtt.

2. Gyógyszertámogatásnál, amit rendszeres kiadásokhoz lehet igényelni, a 91 ezer 200 forint alatti jövedelemmel rendelkezők kaphatnak az eddigi 85 ezer 500 forint helyett. Ennek a támogatásnak minimum ezer forinttal nőtt a havi összege. Ezenfelül figyelembe lehet venni a gyógy- és tápszereken kívül az olyan egyéb tételeket is, mint a kötszerek, vércukorszint mérésére szolgáló tesztcsík.

Ugyancsak emelkedett a rendkívüli települési támogatások jövedelmi határa.

1. Átmeneti segélyt, amit alkalmanként lehet kérni, egyedül élők a korábbi 57 ezer forint helyett 71 ezer 250 forint alatti jövedelemmel kaphatnak. Családban élőknél az egy főre jutó jövedelemnek az eddigi 42 ezer 750 ezer helyett 51 ezer 300 forint alatt kell lennie. Emelkedett az egy évben adható maximális összeg is: 25 ezer forintról 30 ezer forintra.

2. Temetési segély – vagyis az eltemettetés költségeihez nyújtott egyszeri hozzájárulás – 85 ezer 500 forint helyett 91 ezer 200 forintos jövedelemig lehet kérni. A támogatás összege is emelkedett: 30 ezer helyett 50 ezer forint.

3. Szülési támogatást, ezt a gyermekszületéskor igényelhető egyszeri 25 ezer forintos ellátást most már nemcsak az édesanyák kaphatják, hanem az örökbefogadó szülő és a gyermek gyámja is igényelheti.

4. Hátralékcsökkentési támogatással segíti az önkormányzat a lakhatás megőrzését. Jövedelmi korlátja a lakhatási támogatáséhoz hasonlóan módosult. Vagyis egyedül élőknél a jövedelmi határ az eddigi 85 ezer forint helyett 91 ezer 200 forint, többszemélyes háztartásoknál 71 ezer 250 forint helyett 74 ezer 100 forint. A támogatás a most már közösköltség- és lakáshasználatidíj-hátralékra is nyújtható. Fontos, hogy a híre időben eljusson az érintettekhez, és ne várják meg, hogy akár egy évig is halmozódjanak a kifizetetlen sárga csekkjeik, mert ha már milliós tartozás gyűlt fel, sem a szolgáltató, sem az önkormányzat nem tud segíteni.

Bővebb információ található az önkormányzat oldalán az E-ügyintézés linkre kattintva és a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain.

Kivonult az állam a segélyezésből

Miközben az uniós átlag kétszerese, a lakosság 32 százaléka súlyosan nélkülözni kényszerül Magyarországon, az állam három éve kivonult a szociális segélyezésből. Azért, hogy egy rászoruló se maradjon ellátás nélkül, Szegeden 2016-ban már létrehozott az önkormányzat egy 400 millió forintos szociális alapot. Ezt az összeget tavaly 100 millió forinttal egészítették ki, idén pedig minden eddiginél több, 600 millió forint jut lakhatási, gyógyszertámogatásra és hátralékkezelésre. Tavaly 12 ezer család részesülhetett segítségben, idén pedig várhatóan 14 ezren. Nemcsak többen fordulhatnak ellátásért az önkormányzathoz, de nagyobb összeget is nyújthat a város.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: segély szociális támogatás támogatás