Hirdetés
Túl a városon 2018. március 16. 22:11 Forrás: MTI

Vona Gábor: Orbán Viktor nem méltó az ország vezetésére

Jobbik elnöke szerint március 15-én a miniszterelnök megfenyegette a magyar embereket, hogy jogilag, politikailag és erkölcsileg elégtételt fog venni rajtuk, ha nem a Fideszre szavaznak, és így nem méltó a tisztségére.

Hirdetés

Vona Gábor pénteken nagykanizsai utcafórumán azt a kérdést tette fel, hogy mi lett az elmúlt nyolc évben „azokkal az emberekkel, szervezetekkel, pártokkal, civilekkel”, akik felemelték a szavukat. „Lejáratták őket, tönkretették őket, megzsarolták őket, elüldözték őket, megvásárolták őket, hazudoztak róluk” – jelentette ki.

„Mi az, amit még eddig nem tett meg nyolc év alatt kormányon, lövetni fog?” – fogalmazott a kormányfőre utalva Vona Gábor.

A Jobbik kormányfőjelöltje szerint „nulladik feladatnak” az elszámoltatásnak kell lennie egy kormányváltás esetén. „A Jobbik soha nem volt része a korrupt rendszernek”, viszont az ellenzékben lévő pártok már akkor is korruptak voltak, kormányra kerülve csak folytatták, amit elkezdtek.

„Minden egyes egyéni mandátumért nagyon meg kell küzdeni, 2014-ben is csak úgy ért el a Fidesz kétharmadot, hogy megnyerte az egyéni körzeteket – fejtegette az ellenzéki politikus. Meglátása szerint ezért kell április 8-án egyéniben megverni a Fideszt, amit csak úgy lehet elérni, ha minél magasabb a részvétel.

„Ne a pártok összefogására várjanak, mert ez nem fog megvalósulni”. Veszprémben, Tapolcán, Hódmezővásárhelyen is azért sikerült kormányváltó jelöltet választani az időközi választásokon, mert nagyon sokan elmentek szavazni. „Nem a pártok egyeztek meg, az emberek többsége alkotta meg a véleményét”, nem egy jól szervezett kisebbség, mint a Fidesz – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Vona Gábor kitért Kósa Lajosra, akiről vagyonkezelési ügyét említve azt mondta: „mint cseppben a tenger, mutatja a magyar állapotokat”, Semjén Zsolt „rénszarvasokra vadászik, Lázár Jánosnak vadászkastély nő ki a földjéből”, majd Tiborcz István és Mészáros Lőrinc nevét is említve kijelentette: „szétlopják ezt az országot”.

Új legfőbb ügyész kell Polt Péter helyett, mert ő nem a munkáját végzi, „hanem a bűnt pártolja”. Román mintára korrupcióellenes ügyészséget kell felállítani, csatlakozni kell az európai ügyészséghez, „eltöröljük a mentelmi jogot és az elévülési időt (...), fel fogjuk oldani a titkosításokat és a képviselők esetében vagyonosodási vizsgálatot vezetünk be” – sorolta korrupcióellenes terveiket a Jobbik elnöke.

Vona Gábor szerint az elszámoltatás után lehet foglalkozni a nyugdíjrendszer és az egészségügy vagy az oktatás rendbetételével. „Én sem szeretem Soros Györgyöt, és mi sem akarunk bevándorlókat”, de „annyi problémánk van, annyi megoldandó feladat, törődjünk már végre az emberek problémáival, az emberek életével!” – fogalmazott.

A több száz fős hallgatóságtól érkező kérdésekre válaszolva Vona Gábor beszélt egyebek mellett arról, hogy szerinte választási csalás, hogy az a több százezer ember, aki külföldön él, nem szavazhat levélben. Csak azért, mert Orbán Viktor tudja, hogy „a határon túl neki nagyon sok szavazója van, az elvándoroltak között meg nagyon kevés”.

A nyugdíjrendszert érintő felvetésre arról beszélt, hogy két lépcsőben, a következő ciklus második felére 50 ezer forintra emelnék a minimálnyugdíjat. Növelnék a családi pótlék összegét is, illetve megtartanák a családi adókedvezményt, azt azonban minden gyerekre egyenlően kiterjesztve.

Az utcafórum végén Vona Gábor azt mondta: ha megtörténik a kormányváltás, „az első félév, az pokoli lesz”, mert „ha kormányra kerülünk”, „még mindig nem nálunk lesz a hatalom”. A média a gazdaság, a pénz, az állami szervek, „mind a Fidesz oldalán lesznek (...), és mindent meg fognak tenni azért, hogy megtörjenek, megbuktassanak bennünket, hogy ne tudjuk elvégezni az elszámoltatást”.

(fotó: MTI/Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Fidesz Jobbik kampány Orbán Viktor választás Választás 2018 Vona Gábor