Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ellenzék március 15-én: „Nem fogunk össze a Jobbikkal” „De, igen, akár az ördöggel is!” „Foglalkozzunk a valós problémákkal!”
Túl a városon 2018. március 15. 17:50 Forrás: MTI/444.hu

Ellenzék március 15-én: „Nem fogunk össze a Jobbikkal” „De, igen, akár az ördöggel is!” „Foglalkozzunk a valós problémákkal!”

Képgaléria
Budapesten három helyszínen emlékezett az ellenzék 1848–49 hőseire. Innen indul (sokadjára) a nagy összefogás.

Hirdetés

Ahol nem volt ott az MTI: Talpra, magyar!

A távirati iroda valamiért nem tudósította a közös ellenzéki emlékezést, így annak legfontosabb gondolatait a 444.hu-ról vesszük át, minden további részlet ott olvasható:

„Az ellenzéki összefogás volt a fő témája a baloldali pártok március 15-ei tüntetésének: Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy nem lehet együttműködni a Jobbikkal, Gyurcsány Ferenc, hogy tárgyalni azért kell velük, Karácsony Gergely szerint pedig az ördöggel is együtt lehet működni, bár nem volt teljesen világos, hogy ez mennyire vonatkozik a Jobbikra.

A tüntetésen Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy visszaléptetik a DK-s Tóth Zoltánt Szél Bernadett javára, valamint meghívta tárgyalni a pártok vezetőit vasárnapra, Karácsony pedig elmondta, hogy ki fogják taposni az ellenzéki együttműködést” – írták.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője (fotó: MTI/Szigetvári Zsolt)

LMP: mindenkinek le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz!

A márciusi ifjak nem biztos, hogy szerették egymást, de ott és akkor együtt tudtak gondolkodni, és jelenleg is az a kérdés, együtt tud-e gondolkodni sok-sok ember a változás érdekében – mondta ünnepi beszédében csütörtökön az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki március 15-e alkalmából azt üzente a többi ellenzéki pártnak: csak akkor fognak győzni, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek.

Aki erre nemet mond, az Szél Bernadett szerint a kormányváltásra mond nemet, és csupán a saját mandátumát félti.

A társelnök az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány budapesti rendezvényén elmondott beszédében kijelentette: az emberek többsége kormányváltást akar.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltje az Ökopolisz Alapítvány budapesti rendezvényén (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Külön tisztelegtek a zsidó áldozatok emléke előtt

A magyar zsidó hősökre Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, a forradalomban hősi halált halt honvédek sírkövénél. Frölich Róbert országos főrabbi emlékbeszédében kiemelte: a zsidó közösség és a magyar nemzet szabadságáért küzdő 48-as zsidó hősöknek köszönhető, hogy a közösség tagjai ma ünnepelhetnek, hogy egy szabad hazában, megkülönböztetés nélkül élhetnek és nevelhetik fel gyermekeiket is. Úgy fogalmazott: „ők küzdöttek helyettünk is”, és „az ő álmaik a mi és gyermekeink életében válnak valóra”.

Megjegyezte, pártját sokan bírálják majd, mondván, rajtuk múlik a kormányváltás. „Elég abból, hogy furkósbotnak használják az együttműködést” – hangsúlyozta, hozzátéve: nem fenyegetőzni kell, hanem mindenkinek le kell ülnie ahhoz a tárgyalóasztalhoz, amelynél az LMP már ott van.

– Elég a függőségből! Emberek milliói élnek függőségi viszonyban, holott egy nemzet csak annyira lehet független, amennyire állampolgárai azok – mondta. Emlékeztetett 1848 üzenetére: függetlenek, szuverének, autonómok akarunk lenni, ezért vissza kell venni a függetlenségünket azoktól a politikusoktól, akik ezt fokozatosan elvették. Szél Bernadett, aki az összes magyar, köztük a határon túliak összetartozását is kiemelte, megjegyezte: már azért is sok kritikát kapott pártja, mert szabadon döntve úgy határozott, hogy önállóan ünnepel. „A régi politika már csak ilyen, már azért is támadás éri őket, mert önállóan döntenek, és mert értik március 15. üzenetét.”

Szerinte Petőfi és társai még radikálisabban bírálnák a mai kormányt, annak tagjai ugyanis semmit nem tisztelnek, sem a függetlenséget, sem a szabadságot, sem az embereket. Orbán Viktor miniszterelnöknek többet ér a saját hatalma, mint az ország sorsa – közölte, és kijelentette azt is: ahol nincs jogállam, ott bárkivel bármi megtörténhet. „Az Országgyűlésben alig esik szó az emberekről, ehelyett botránypolitikusok csinálnak botránypolitikát” – mondta, teljes bukásnak ítélve azt, ami az országban történik. Szerinte a hatalom célja, hogy kicsinek, erőtlennek érezzék magukat az emberek, felidézte ugyanakkor Kossuth Lajos szavait, aki azt mondta: veszve csak az a nemzet lehet, amely lemondott önmagáról.

Hadházy Ákos társelnök a rendezvényen arról beszélt: az elnyomó, gőgös hatalom 1848–49-ben is tévedett, amikor azt képzelte, a magyarok gyávák, buták és csak viszálykodni tudnak. Szerinte a jelenlegi hatalom is ezt hiszi. Kijelentette, a következő napok kérdése: az ellenzéki pártok kit utálnak jobban, a kormányt vagy egymást? Azt üzente a kormányoldalnak: ne vegyenek mérget arra, hogy nem lesznek visszalépések az áprilisi országgyűlési választáson.

Tizenkét pont Vona Gábortól

A Jobbik elnöke 12 pontba foglalta elképzeléseit a párt március 15-i ünnepi megemlékezésén Budapesten, ahol azt közölte: valódi problémákkal akarnak foglalkozni. Vona Gábor ezen törekvések között említette a valódi biztonságot és demokráciát, a működő egészségügyi és szociális rendszert, a modern oktatást, az igazságos nyugdíjrendszert, az elvándorlás megállítását és a béruniót.

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jobbikos képviselőjelöltek esküt tesznek a párt ünnepségén, amelyet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartottak a Batthyány-örökmécsesnél. Középen Vona Gábor, a párt elnöke (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az ellenzéki politikus szimbolikusan egy vár építésének igényét vetette fel, amelyhez – mint mondta – meghív minden jó szándékú, tisztességes magyart, és amelynek tornyán nem a félelem és az elnyomás zászlaja lobog, hanem a szabadságé.

Az ünnepségen a Jobbik 106 egyéni képviselőjelöltje esküt tett a Szent Korona másolata előtt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Gyurcsány Ferenc Hadházy Ákos Jobbik Karácsony Gergely LMP március 15. MSZP Párbeszéd Szél Bernadett Vona Gábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés