Hirdetés
Szegeden 2018. március 15. 13:24

Joób Márton: Az önkény ellen mindig fel kell lépni

Képriport
A hagyományoknak megfelelően Kiskundorozsmán is megemlékeztek a 1848-as forradalomról és szabadságharcról. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepségen a Jerney János Általános Iskola tanulói idézték fel a 170 évvel ezelőtt történteket.
Hirdetés

Versekkel, az Öreghegyi Bodza Citerazenekar fellépésével és a helyi iskolások műsorával emlékeztek a művelődési házban az 1848-as forradalom és szabadságharcra Kiskundorozsmán március 15-én.

Ünnepi beszédet Joób Márton önkormányzati képviselő mondott, aki először a 170 évvel ezelőtt történetek elevenítette fel. Kiemelte, március 15-e friss tavaszi szele a „fontolva haladás” politikai magatartását elsöpörve, az „Egyenlőség, szabadság, testvériség” hármas jelszavát zászlajára tűzve, minden korábbinál határozottabban üzent hadat a feudális előjogoknak és a birodalmi önkénynek.

A szónok nem feledkezett meg a dorozsmaiak szerepéről sem. Mint mondta, az 1848-as események Dorozsma életében sem múltak el nyomtalanul: Kossuth említett toborzóbeszédének meghallgatására, 1848. október 4-én, Dorozsmáról is sokan jelentek meg Szeged belvárosában. Damjanich híres piros sapkás honvédei és vakmerő huszárjai között pedig a feljegyzések szerint 127 dorozsmai küzdött egészen a világosi fegyverletételig. Méltán őrzi 1848 emlékét Dorozsma főutcájának neve is. – tette hozzá.

1848. március 15-e azóta is az emberi, polgári és politikai jogok: a lelkiismereti és vallásszabadság, a szólásszabadság, a választójog és a tulajdonszabadság ünnepe. Az eltelt 170 esztendő magyar történelme azonban arra tanít bennünket, hogy vigyáznunk kell a kivívott szabadságunkra. A szabadság és az önkény küzdelme ugyanis nem korlátozódik csupán a múltra, ellenkezőleg, ez a küzdelem napjainkban is zajlik, és sajnos jelen lesz a jövőben is. Mert a hatalmi önkény időről időre feltűnik, hogy korlátozza szabadságunkat, csorbítsa demokratikus értékeinket és gyengítse a nyilvánosság erejét. – mondta Joób Márton

„Ha őszintén szembe nézünk történelmünkkel, az 1848 óta eltelt bő másfél évszázad történéseivel, el kell ismernünk, hogy sokszor nem, vagy nem jól éltünk a nekünk adott szabadsággal. Sokszor nem értékeltük azt, s csak akkor kezdtük igazán értéknek tekinteni, amikor részben, vagy teljesen elveszítettük azt. Elődeink példáján okulva én most arra hívom fel a tisztelt jelenlévőket, ünnepeljük ma 1848. március 15-ikét és emlékezzünk a 48-as forradalmárokra, akik kivívták a szabadságot! De a hétköznapok során se felejtsük el, mit adott nekünk 1848 és mit jelent számunkra a szabadság!” – zárta ünnepi beszédét Joób Márton.

Az ünnepséget követően az önkormányzat, a pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat Petőfi Sándor szobránál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!