Hirdetés
Szegeden 2018. március 14. 14:41

Teljes újjászületés előtt a jobb fasor a Petőfi sugárúton

Képriport
Ne kezdjenek bele a „miért vágják ki a szép nagy fákat?!” című „siratóénekbe.” Nem véletlenül vették ki azokat a környezetgazdálkodás favágói.

Hirdetés

Elkezdte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Petőfi sugárút fasorok „újratervezését”. Ez első körben azt jelenti, hogy számos fát kivágtak, illetve alaposan megkurtítottak a favágók. A miértről és hogyanról Makrai László ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– A teljes Petőfi sugárút fasora ápolásra szorul, az idős kora miatt. Minél idősebb egy fa annál inkább jelentkeznek a koronájában ágelhalások, illetve a folyamatos növekedés miatt saját tömegét egyre kevésbé képes megtartani, ami egy erősebb szélnyomásra fokozottan jelentkezik – mondta Makrai.

Kislexikon

Szélnyomás: a szél által kifejtett nyomóerő. Két tényezőtől függ: a szél sebességétől és a szél támadási szögétől (azaz, ahonnan fúj). A szélnyomás a szélsebesség négyzetével arányosan nő, tehát kétszer erősebb szélnek négyszer akkora a szélnyomása. Nagyságát Pascalban adják meg.
Űrszelvény: közlekedési, vasúti szakkifejezés. Az űrszelvény a vágány mentén a vasúti járművek és a rajtuk lévő rakományok akadálytalan áthaladásához szükséges tér vágánytengelyre merőleges, ívben fekvő vágányoknál sugárirányú keresztmetszete. Méreteit nemzetközileg határozzák meg, a jelenlegi előírások alapján jellemzően 4000 milliméter széles, nem villamosított vonalakon 4850 milliméter, villamosított vonalakon 5000 milliméter magas a sínek felső érintőjétől számítva.
Szárazgallyazás: A fa lombkoronáján megbúvó elhalt ágak, gallyak eltávolítása.

Utóbbi, már a szélnyomás különösen fontos. A sugárút ugyanis egy szélcsatorna – a kerékpárosok erről tudnának mit mesélni... – Az ilyen jellegű nyesések jelentősen csökkentik az ághullás kockázatát, amely egy ilyen forgalmas úton a gyalogosok, a kerékpárosok és az autósok szempontjából is nagyon fontos, magas prioritású munka. A sugárúton lévő japán akácok jól tűrik és tolerálják a nyesést. A kéreg alatti alvórügyek egy ilyen nyesés hormonális jelzésétől fokozottan hajtanak ki, hasonlóan a Szabadság téri fákhoz – sorolta a tudnivalókat az ügyvezető igazgató.

Makrai azt is elmondta, tavaly elkészült a villamosvágány felőli oldalon az űrszelvény nyesése, most a másik oldal van soron: ütemezés szerint a Vám tértől visszafelé halad a környezetgazdálkodás.

– Csak a beteg, bevizsgált balesetveszélyes fákat vágjuk ki, a többi szárazgallyazást, koronaalakítást kap. A már kész Szivárvány utca–Rákóczi utca szakaszon látható, hogy csak a beteg fákat vágtuk ki. Ezen a szakaszon a sebkezelést is elvégeztük a teljes körű takarítással együtt. Célunk a sugárút négy fasoros kivitelének megtartása. Ősszel tervezzük a kivágott fák pótlását. A tuskókat saját hatáskörben lemarjuk. Valamennyi kivágott fa negyven év körüli volt. Sárgalombú tövis nélküli lepényfával vagy kőrisekkel fogjuk pótolni a kivágott fákat – mondta Makrai László, aki az ilyenkor szokásos „de miért kell kivágni a szép fákat?” típusú rosszindulatú megjegyzésekkel kapcsolatban azt is elmondta, „a fanyeséseket nem passzióból végezzük, és nem is azért, hogy munkát tudjunk adni egy igen drága technológiának és a kollégáinknak.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fakivágás Petőfi sugárút Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.