Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 14. 09:20

Árvíz, belvíz Szeged körül: nincs még veszély

Nem kell lezárni a rakpartot, nem kell védekezni a folyón. A belvízi szivattyúk viszont már munkába álltak.

Hirdetés

Volt egy hét érdemi telünk március elején, most újra szép és enyhe az idő: kell-e és ha igen, körülbelül mikor és mire készülni a Tisza mentén? Kell-e tartanunk a belvíztől? Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója részletesen válaszolt a kérdéseinkre.

– A február végi kemény hideg után az elmúlt napokban sokat enyhült az időjárás és az előrejelzések szerint ez a viszonylag enyhe, az évszaknak lényegében megfelelő időjárás a következő időszakban is megmarad a Tisza vízgyűjtő területének nagy részén is. Jelenleg a Tisza szegedi szelvényére vetítve a vízgyűjtőn jelentős hókészlet halmozódott fel. A hóolvadás üteme nagyban befolyásolja a Tiszán, így az Alsó-Tiszán levonuló vizek szintjét: gyors felmelegedés nagyobb árhullámot, lassú felmelegedés alacsonyabb szinten levonuló vízszinteket eredményez, de egy jelentős csapadékos időszak is befolyásolhatja a helyzetet. A rendelkezésünkre álló aktuális adatok alapján a tavaszi hónapokban egy jelentősebb alsó-tiszai árhullám kialakulásának az esélye az átlagosnál nagyobbnak mondható – sorolta az árvízi tudnivalókat Kozák Péter.

Nagyon sok múlik a gazdákon

Kozák Péter felhívta a figyelmet a gazdálkodók öngondoskodásának fontosságára: a művelt területekről a vízelvezetés a csatornák felé a gazdálkodók feladata és kötelessége, továbbá a meliorált területek vízelvezető műveinek üzemeltetése (drénrendszerek és drénszivattyúk) szintén a gazdálkodók feladata.

A belvízzel kapcsolatban azt mondta az igazgató, hogy az ATIVIZIG működési területén a talaj felső rétegei telítődtek, ez a belvízi elöntések kialakulását nagymértékben növeli, így az átlagosan csapadékos márciusi időjárás ellenére több helyen is megjelent a belvíz. – Munkatársaim az elöntött területek nagyságát folyamatosan felmérik, figyelemmel kísérik. Jelenleg Csongrád megyében összesen 12 ezer 450 hektár a belvizes terület, amelyből 5 550 hektár vetés-szántó, 5 900 hektár pedig rét legelő. A következő időszakban az elöntések nagyságát – amely jelenleg átlagosnak mondható a tavasz ezen időszakában – a lehulló csapadék és a talaj felső rétegeiben kialakuló fagy növelheti, a napos száraz, szeles idő hatására a beszivárgás és a párolgás pedig csökkenést idézhet elő – tette hozzá Kozák Péter.

Elmondta azt is, a belvízmentesítést biztosító szivattyútelepek üzemképes állapotban vannak. A főbb belvízcsatornákon a vízügyi igazgatóság által végzett fenntartási munkáknak köszönhetően jellemzően jók a lefolyási viszonyok. Ahol problémák jelentkeznek a belvízelvezetés során, ott a lefolyást gátló akadályok eltávolításával (például uszadék kiszedéssel, gyökérzónás kotrással) biztosítja az igazgatóság a vizek útját. Az ATIVIZIG területén jelenleg huszonnyolc szivattyútelep elsőfokú, tizenkét szivattyútelep másodfokú készültségben üzemel – előbb azt jelenti tizenkét órában dolgoznak a szivattyúk, másodfokon már éjjel-nappal mennek. Hogy erre mennyire szükség van jól jelzi, március 12-én összesen mintegy másfél millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

– Egyéb védekezési tevékenységre jelenleg nincsen szükség, kritikus helyzet nem alakult ki. Aktuális információink alapján az igazgatóság területén lévő településeken nincs belvízvédelmi fokozat érvényben – közölte Kozák Péter.

Van videóink is! Nézzék meg az igazgató nyilatkozatát, amelyet a Szeged Televíziónak adott!

Nyitóképünket Iványi Aurél készítette.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz belvíz Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Ativizig Kozák Péter Tisza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés