Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. március 14. 05:30 Forrás: MTI/Wikipédia

Nem tévesztik össze többet saját magával: meghalt Stephen Hawking

A 76 éves világhírű brit elméleti fizikus halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

Hirdetés

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást (amiotrófiás laterálszklerózis, Lou Gehrig-kór) állapítottak meg, amelynek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadtak. Ritka, hogy e betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen. Hawking azonban ma már több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben természetesen elkeserítette, utóbb már szerencsésnek vallotta magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez. Úgy nyilatkozott, hogy korábban unalmasnak találta a napjait, de a diagnózis után érezte, vannak dolgok, amiért érdemes élnie. Humorát se veszítette el a betegsége alatt. Arra a triviális kérdésre, hogy

„Ön Stephen Hawking?”
„Nem, de gyakran összekevernek vele”

választ adta.

Munkásságának célja nagyon leegyszerűsítve: az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az – attól markánsan eltérő szabályokkal működő – részecskefizikával. Ha ezt a két területet sikerülne egy közös elmélettel összevonni az lehetne a „Mindenség elmélete”.

2015 augusztusában egy stockholmi konferencián bejelentette, hogy – saját állítása szerint – megoldást talált a fekete lyukakkal kapcsolatos úgynevezett információs paradoxon feloldására. Lehetségesnek tartotta a tér meghajlítását és az idő megfordítását, de gyakorlatban a felszabaduló nagy energiák miatt kivitelezhetetlennek tartja az időutazást.

Több volt „egyszerű” tudósnál

Szerepelt többször a Simpson család és Futurama rajzfilmsorozatokban.

  • A Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódjában saját magát játszotta el.
  • Az 1993-ban megjelent The Division Bell című Pink Floyd-album egyik számában, a „Keep Talking”-ban szerepel Hawking hangja – addigra védjegyévé vált beszédszintetizátora.
  • A 2007-es The 11th Hour című filmben szerepel, amelyben a globális felmelegedési válságról beszél.
  • 2015 januárjában mutatták be A mindenség elmélete című életrajzi filmet.

Nyitóképünk a NASA-nál tett látogatása alkalmával készült 2007-ben, amikor lehetőséget kapott, hogy részt vehessen egy súlytalansági repülésen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál fizika Stephen Hawking tudomány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés