Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 14. 05:13

Nem lehet tovább ámítani a magyar népet!

Képriport
1989-ben sok áthallással ünnepelték március idusát Szegeden.

Hirdetés

Soha nem látott hatalmas tömeg hallgatta a Klauzál téren és a Móra-múzeum előtt a szónokokat a rendszerváltás hajnalán, 1989. március 15-én. A beszédek Európáról, a demokráciáról és a szabad sajtóról szóltak.

Számolják fel a hírközlés állami monopóliumát!

Budapesten 1989. március 15-én a Petőfi-szobornál Cserhalmi György színművész olvasta fel a 31 független szervezet által aláírt 12 pontot. Mit kíván a magyar nemzet? Szabad, független, demokratikus Magyarországot! Követelték többek között, hogy számolják fel a hírközlés állami monopóliumát, jogot követeltek a sztrájkra, hogy ne korlátozzák az érdekvédelem, a követelés és a szolidaritás szabadságát, de méltányos közteherviselést, a közkiadások társadalmi ellenőrzését is követelték. Mint ahogy azt is, hogy szüntessek meg az egyéni és csoportos kiváltságokat, és adják meg mindenkinek az emberhez méltó élet alapfeltételeit.

Szegeden a rendszerváltás hajnalán több ezren hallgatták a Klauzál téren Grasselly Gyula akadémikus ünnepi beszédét. A Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke egyebek mellett azt mondta, hogy 1848 után „ma újra rajtunk van Európa szeme, s nagyon jól tudjuk, hogy jövőnk Európa, de hogy beléphessünk a közös Európa-házba, ahhoz rendeznünk kell sorainkat, meg kell teremtenünk azokat a jogi, politikai, gazdasági feltételeket, amelyek lehetővé teszik számunkra a felzárkózást, és feljogosítanak az Európa-házba való belépésre”.

A múzeumnál Király Zoltán szónokolt több ezer ember előtt. A tudósítások szerint a tömeg időnként vastapssal kommentálta a mondandóját. Király többek között arról beszélt, hogy „közös célunk csak egy lehet, s ebben nemzeti közmegegyezés: a valóságos és minél teljesebb demokrácia megteremtése. Képviseleti demokrácia, parlamentarizmus, a pártok szabad működésével, ahol az állampolgárok közössége időközönként felülvizsgálhatja saját véleményét. Demokrácia a gazdaságban, demokrácia, ahol az állam polgára szabadon fejtheti ki véleményét szóban, sajtóban, szabadon alakíthat pártot, egyesületet, szabadon bírálhatja a hatalmat és az érvényben levő rendelkezéseket”.

Tamás Gáspár Miklós fideszesek előtt mondott beszédet Szegeden a beszámolók szerint, amely úgy zárult, hogy „nem lehet tovább ámítani a magyar népet, most dől el a haza sorsa!”

Nyitóképünkön Király Zoltán egykori televíziós műsorvezető, országgyűlési képviselő, akkoriban az ellenzéki gondolat egyik országszerte ismert megszemélyesítője beszédet mond a múzeum előtt 1989. március 15-én. A tömeg egy része a hídra szorulva hallgatja a politikust (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc gyűjteménye. Leltári szám: MFM_E_977_15)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1848–49-es forradalom és szabadságharc március 15. Klauzál tér Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés