Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. március 13. 13:17

Nem kell a szülőknek a kötelező tankönyv

Egy friss kutatás szerint a szülők több mint fele elutasítják az ingyenesnek mondott, valójában kölcsöntankönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

A kölcsöntankönyvek rendszerét a szülők 69,2 százaléka utasítja el, az állami tankönyvek minőségével 80,1 százalékuk elégedetlen – derül ki a Szülői Hang Közösség online szülői konzultációjából, amelyet a hvg ismertetett. A több mint 11 ezer válaszra épülő kutatás részeredményeiből már korábban idéztük a mindennapos testnevelésről, valamint a hittanról alkotott lesújtó szülői véleményeket, most az oktatási kormányzat egyik fő sikereként bemutatott „ingyenes” állami tankönyvrendszerről jöttek ki adatok.

Az ingyentankönyvnek mondott rendszer ugyanis valójában nem ingyenességet, hanem kölcsöntankönyveket jelent. Ezekbe a gyermekek nem jegyzetelhetnek, nem használhatják később ismétlésre és felkészülésre, viszont ha megrongálják, akkor a szülőknek év végén – vagyis nem a saját gyermekük számára – új könyvet kell vásárolni helyettük. – írja a hvg.

Ennél is nagyobb az elutasítottsága a pedagógus szabad tankönyvválasztását felváltó állami egyentankönyvrendszernek. Az állami tankönyvek gyenge szakmai minőségét a szülők is tapasztalják, az állami tankönyvekkel 80,1 százalékuk kifejezetten elégedetlen.

A 11 826 szülői véleményre alapuló felmérés tankönyvekre vonatkozó részletes eredményeit itt olvashatják.

A szülők szöveges hozzászólásaiból is idéznek a kutatásban, íme néhány ilyen vélemény:

„Jelentős mértékben romlott az oktatás. Teljes mértékben megszűnt a tanszabadság, semmiféle lehetőség nincs az élményalapú differenciált oktatásra. Kisebbik gyermekem pont most megy tőle tönkre, pedig egy kivétellel normális, jó pedagógusok tanítják. Elszúrt, alkalmatlan, sokszor hibás tankönyvekből. Pontosabban tankönyvek nélkül, mert amit adtak, az alkalmatlan egy 11 éves gyerek részére. Botrányos.”

„Használható, jól bevált, kipróbált tankönyvek helyett összecsapott, szakmai hibákkal tűzdelteket kell használni. A tankönyveket nem lehet eszközként használni.”

„A tankönyvpiacon megszűnt a verseny, ez kimondottan kommunista munka!”

„A tankönyveket nem használják, helyette fénymásolt papírok vannak.”

A kérdőíves kutatás lezárult, a Szülői Hang hamarosan jelentkezik az összes eredménnyel, benne a szöveges vélemények összegzésével, melyből az is ki fog derülni, hogy a szülők hányadrésze szerint romlott vagy javult az oktatás az elmúlt nyolc évben.

A fotó illusztráció

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ingyenes tankönyv szülő Szülői Hang tankönyv

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés