Hirdetés
Szegeden 2018. március 13. 10:53

Városszerte megemlékezünk a márciusi ifjakról

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire számos ünnepi programmal emlékezik Szeged és a város településrészei. Idén is a hagyományos helyszínen, a Klauzál téren rendezik a városi díszünnepséget, amelynek Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz a szónoka.

A város központi ünnepségének hivatalos programja csütörtökön délelőtt 10-kor kezdődik, amikor az önkormányzat nevében koszorút helyeznek el a Dóm téri panteonban Petőfi Sándor szobránál, ezt követően gróf Batthyány Lajos emléke előtt róják le kegyeletüket az ünneplők. Az emlékezés az Aradi vértanúk terén folytatódik, ahol az 1848-as emlékmű előtt tisztelegnek a szegediek.

A Széchenyi téren, a városháza előtt háromnegyed 11-kor vonják fel ünnepélyes keretek között az országzászlót.

A városi díszünnepségnek az idén is a Klauzál tér ad otthont. A Kossuth szobornál délelőtt 11 órakor Szabó Sándor országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet.

A műsorban közreműködik Fekete Gizi, Borovics Tamás, Pataki Ferenc és Rácz Tibor színművészek, valamint a Pavane Táncegyüttes, a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar.

Az ünnepség végén az állami szervek, szervezetek, pártok, valamint civil szervezetek képviselői elhelyezik a megemlékezés koszorúit és virágait Kossuth Lajos szobránál.

Településrészek ünnepi megemlékezései

Szeged több településrészén is rendeznek ünnepséget az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján.

Március 14-én, szerdán 10 órakor Petőfi-telepen, a művelődési házban műsorral emlékeznek a forradalmárokra, majd a Fő téren megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát. Ünnepi beszédet mond Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

Ugyancsak szerdán 13 órakor ünnepi megemlékezést tartanak „Áldassék a neved forradalom!” címmel Szőregen, a Tömörkény István Művelődési Házban, ahol Berkesi Ottó önkormányzati képviselő emlékezik a márciusi ifjakra. Az ünnepséget követően a Hősök terén megkoszorúzzák Kossuth Lajos emléktábláját.

Ugyanebben az időpontban rendeznek ünnepi megemlékezést Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban is, majd megkoszorúzzák az Országzászló emlékművet. Az ünnep szónoka Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő lesz.

Március 15-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Dísz téren emlékeznek meg a márciusi ifjakról. Ünnepi beszédet mond Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke.

Gyálaréten a kopjafánál csütörtökön 15 órakor, Szentmihályon szintén a kopjafánál 17 órakor tartanak megemlékezést. Mindkét helyen Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ünnep