Művház 2018. március 12. 14:08

A tatárjárás pusztítására emlékezik a Határtalan Régészet új száma

A magyar történelem egyik legnagyobb pusztítása, a tatárjárás a központi témája a Határtalan Régészet című magazin legfrissebb számának.

1241–1242-ben zajlott le a tatárjárás, arányaiban a magyar történelem legnagyobb emberveszteséggel járó pusztítása, mely a Határtalan Régészet friss számának központi témája. A vadabb elképzelések szerint hazánk lakosságának fele, de a legvisszafogottabb feltételezések szerint is minimum a 15 százaléka hunyt el ez alatt a rövid időszak alatt. Csak viszonyításképp: az első világháborúban a lakosság 4 százaléka, a második világháborúban pedig a teljes lakosság 6 és fél százaléka esett el.

A legalább 300-400 ezer ember életét követelő pusztítás nemcsak az emberveszteség, hanem a brutalitás miatt is drámai esemény volt hazánk történetében.

A rablás és fosztogatás mellett általános volt a nemi erőszak és a tömeges brutális gyilkosságok is.

Dunaföldvár mellett például 33 személy gödrökbe dobált maradványait találták meg. Ezek közül csak két csontváz volt ép, a többi halottnak csak a testrészei kerültek elő. A különböző helyszíneken megtalált áldozatok 60 százaléka gyermek és fiatal, 34 százaléka nő.

Rogerius mester, korabeli krónikaíró beszámolóját is olvashatjuk a magazinban: „Elvitték a zsákmányt és ott csak az asszonyi és emberi holttestek maradtak, egyesek darabokra vágva, egyesek egészben. A mezőkön és az utakon sok halandónak a teste feküdt, némelyik levágott fejjel, némelyik darabokra szabdalva, a falvakban és egyházakban pedig, amelyekben menekülést kerestek, összeégve.”

A tatárjárást kísérő éhezés miatt is rengetegen veszítették életüket, sőt: megjelent az éhezők között a kannibalizmus is. A régészek olyan csontleleteket találtak, melyek alapján feltételezhető, hogy nemcsak az elhullott háziállatok, hanem az elhunyt gyermekek húsát is megették az éhező emberek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum régészet