Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. március 12. 08:09

Szeged nyertes város

Képgaléria
Világcégek jöttek a Tisza partjára, folytatódnak az építkezések. A Szegedi Tükör összeállítása.

Hirdetés
  • Toronymagasan vezeti Szeged a magyar nagyvárosok azon listáját, ami az új beruházások értékét mutatja.
  • Több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett az előző uniós költségvetési ciklusban Szegedre.
  • Ebből épült az M43-as Tisza-hídja, a lézerközpont és a legújabb klinikai tömb, de ebből újították fel a Mars téri piacot és a Dugonics teret is.
  • A tudásgazdaságra építő Szegeden rohamléptekkel fejlődik az informatikai és az üzleti szolgáltató szektor.
  • A város vonzza a magas technológiai színvonalon működő cégeket. Olyan világcégek telepedtek le az utóbbi években Szegeden, mint a BP, az EPAM és az NNG.
  • A két szektor együtt 3300 új munkahelyet teremtett eddig. Azért is szerencsés ez a látványos növekedés, mert az egyetemi hallgatók többsége, aki Szegeden végez, úgy nyilatkozik, szeretne a városban elhelyezkedni.

Idén is folytatódnak a fejlesztések: új uszoda épül, megújulnak az utak, a városrészek, a bölcsődék, óvodák, iskolák és orvosi rendelők, korszerűsödik a tömegközlekedés.

– Elkezdődött az újszegedi liget teljes felújítása, bővülnek a zöldterületek. Áprilisban elindul Odessza városrész teljes rehabilitációja, májusban Tarján teljes rekonstrukciója, és év végén hozzálátunk a belváros, azaz a Stefánia és a Móra-múzeum előtti tér rendbetételéhez – mutatta be az idei fejlesztések közül a Zöld Város elemeit Botka László. A polgármester a Szeged legjelentősebb cégeit képviselő vezetőknek erről az összesen 4 milliárd forint értékű Zöld Város Programról azt is elmondta, hogy minden közterületet érint majd. Mivel azonban az Európai Unió betont nem támogat, ezekben a városrészekben az önkormányzat 500 millió forintos önrészéből valósul meg az út- és járdafelújítás.

Befedik a tápai főcsatornát

Megvalósulnak városrészi fejlesztések is teljesen saját önkormányzati forrásból, hogy minden városrészben elkezdődhessenek a régóta várt beruházások. Hiszen Szeged lakosságának egyharmada a belvárosban, másik harmada a lakótelepeken, a harmadik pedig a külső városrészekben él. Csak néhány fejlesztést említve: a Klapka tér felújítása már zajlik, a Kolozsvári tér rekonstrukciója az engedélyeztetésnél tart, és nyáron elkezdődik. Kiskundorozsmán az új egészségház mellett épül majd egy korszerű kispiac is. A tápaiak régi vágya is teljesül: saját erőből, 200 millió forintért befedeti a város a főcsatornát. Ezzel megoldódik több száz család gondja a bűzzel és a szúnyogokkal.

Korszerűsítik a mozit és a múzeumot

– Minden évben jogosan dicsekedhetünk el azzal: Szeged nemhogy felkerült az idegenforgalmi térképre, de minden kimutatás szerint a hosszú hétvégéken és ünnepeken az első három úti cél közé tartozik Magyarországon – fogalmazott a polgármester. Dinamikusan emelkedik a vendégéjszakák száma. Tavaly például a 384 ezret is meghaladta, vagyis közelítjük a 400 ezret. A város egyik alapvető célja a turizmus fejlesztése.

Toronymagasan

Több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Szegedre a 2007–2013 közötti uniós költségvetési ciklusban az önkormányzat, az egyetem és számos helyi vállalkozás sikeres pályázatának köszönhetően. Ez magasan a legtöbb a magyarországi nagyvárosok közül. Ebből épült az M43-as Tisza-hídja, a lézerközpont, a legújabb klinikai tömb. Ebből újították fel a Mars téri piacot, a Gutenberg utcát és a Dugonics teret, valamint az egyetem természettudományi és informatikai karának épületét. Korszerűsítették a Víztorony téri tömegközlekedési decentrumot, és megfiatalodva bővült a villamos- és trolihálózat. Az a cél, hogy a város átugorja ezt a magasra tett lécet a következő években. Szegednek címzett uniós támogatásként 34 milliárd forint érkezik. Ebből valósul meg többek között a bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők felújítása, valamint a városrészek rehabilitációja. További támogatási keretből épül fedett uszoda, fejlődik a tömegközlekedés és az úthálózat, újabb ipari park létesül.

Ahhoz képest, hogy egy évtizede Szegedről azt mondták, hogy egyéjszakás város, és a turizmus a szabadtéri játékok köré koncentrálódik, mára teljesen megváltozott a helyzet. Nemcsak a szépülésének köszönhetően, de annak is, hogy a kulturális kínálat folyamatosan bővült. Az idei évre is tervez az önkormányzat idegenforgalmi beruházásokat. A meglehetősen kalandos életű Móra-múzeum városi fenntartásba került, hiszen tartozott korábban megyei és állami kezelésbe is. Városképi jelentőségű épületét több mint egymilliárd forintból teljes egészében modernizálják uniós és önkormányzati forrásból. Tavaly több mint 300 ezer látogatót fogadott az intézmény, és elvárás, hogy olyan kiállításokat rendezzen, amelyek a szegediek és vendégeik számára vonzók. A múzeumhoz tartozó Fekete Házat is teljes egészében felújítják, és új funkciót kap.

A Belvárosi mozit kulturális és idegenforgalmi szempontból egyaránt korszerűsítik; erre egy megközelítőleg 800 millió forintos terv készült. A vadasparkban, amelyet több mint 200 ezren kerestek fel tavaly, elefántház épül, amit várhatóan májusban adnak át. A látogatók száma évről évre dinamikusan emelkedik, és abban bíznak, hogy az újabb fejlesztés további növekedést eredményez.

Bankkártyával menetjegyet

Az elmúlt időszakban Szegeden különösen két szektor lendült fel. Ehhez az egyetemmel nagyon szoros együttműködésben az önkormányzat a helyszín választásában és az infrastruktúra bővítésében működött közre. Az egyetem pedig a betelepülő vállalkozások munkaerő-utánpótlásához nyújt megfelelő képzéseket. Az egyik ilyen ágazat az IT, azaz az informatika, ami az utóbbi években 2500 munkahelyet teremtett a városban. A másik az üzleti szolgáltató központoké, amely 800 új munkavállalóval dolgozik. Csupán egy ezek közül az BP; ez a cég 270 fővel kezdte el a működését Szegeden, és 2020-ig ötszázra tervezi bővíteni a létszámát. Azért is szerencsés ez a látványos növekedés, mert az egyetemi hallgatók többsége, aki Szegeden végez, úgy nyilatkozik, hogy szeretne a városban elhelyezkedni.

A fejlesztések további iránya az önkormányzati cégek szolgáltatásainak online rendszerre állítása az Okos Város Programban. Tavaly lecserélték az elavult papíralapú parkolószelvényeket, helyettük korszerű parkolóautomatáknál lehet érmével és érintős bankkártyával fizetni. A tömegközlekedési járművek wifiellátottságát szeretnék növelni. A villamosokon, trolikon és buszokon hamarosan elérhetővé válnak a bankkártyás jegykiadó automaták. Az Európai Unió pedig bejelentette, hogy komplex programok indulnak a nagyvárosok közterületeinek wifiellátására. Az önkormányzat erre is nyitott, várja a pályázati lehetőséget.

Jövő őszre fedett uszoda

A fedett uszoda kapcsán a polgármester azt emelte ki, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás még folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint áprilisban elkezdődnek a munkálatok az Etelka soron. Jövő őszre elkészül az új komplexum – öt medencében kétezer négyzetméteres vízfelülettel. Az új uszoda megfelel majd a legszigorúbb nemzetközi versenyelőírásoknak is.

Az élsport mellett természetesen biztosítják a gyerekek úszásoktatását is, annak ellenére, hogy államosították már mind az oktatási intézmények működtetését, mind pedig a fenntartását. „A beruházás központi támogatásáról tavaly év végén kormányhatározat született. Bizalommal és örömmel várjuk, de eddig egyetlen fillért nem kaptunk. Az önkormányzat egymilliárd forintot költött a tervek elkészítésére és az előkészítésre; az idei költségvetésünk is tartalmaz egy ilyen elkülönített forrást. Ha létezik megalapozott sportberuházás Magyarországon, akkor a fedett uszoda egy 170 ezer lakosú városban az” – hangsúlyozta Botka László.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László fejlesztés Szeged
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés