Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • 50 éves az ország legszerethetőbb fesztiválja, 1. rész: szabadság, szerelem, zene
Művház 2018. március 11. 09:45

50 éves az ország legszerethetőbb fesztiválja, 1. rész: szabadság, szerelem, zene

Képgaléria
Idén ötven éves a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), amely már az indulásakor is a szabadságot, a zene szeretetét és a változatosságot hirdette.

Hirdetés

A Szegedi Ifjúsági Napok története három korszakra osztható. Bár 1968-tól 1989-ig a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) szegedi városi bizottságának égisze alatt futott a SZIN, mégis ez volt az első olyan magyarországi fesztivál, ahol cenzúra nélkül léphettek fel a más helyeken politikai, esztétikai vagy egyéb okokból mellőzött zenekarok, amelyeknek nem kellett semmilyen elvárásnak megfelelniük.

Szabadság. A lábuk előtt hever (fotók: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből)

Hippik, punkok, rockerek

Az ország minden részéből érkeztek a fiatalok Szegedre vonattal, busszal vagy stoppal. Utóbbinak nagy hagyománya volt a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években. Jöttek Nyíregyházától Sopronig a hosszú hajú, trapéznadrágos, alföldi papucsos hippik, a miskolci rockerek és a pesti bakancsos, tarajos punkok Szegedre, akik mindenféle retorzió nélkül bulizhattak, önmaguk lehettek a Móra parkban és a Dugonics téren, ahol hálózsákokon hevertek, söröztek és gitároztak.

Punk a SZIN-en. Séta a rakparton a nyolcvanas években

Van egy jó képe vagy sztorija?

Az 50 éves évforduló alkalmából várják a szervezők a SZIN-es relikviákat: képeket, plakátokat, szuper 8-as filmeket, videókat, sztorikat – legfőképpen a rendszerváltás előtti időszakról. Ezeket az IH Rendezvényközpontban lehet leadni.

– Az első évben egy napig tartott, és még karneválnak hívták a fesztivált, és a városháza előtt rendezték meg a koncerteket – mondta korábban a SZIN történetének egyik legnagyobb ismerője, a Szeged Városi Rock Klub és a Gőzerő zenekar alapítója, mindenki „Papája”, a tavaly elhunyt Szurdi Zsolt, akit 2016-ban Szeged Kultúrájáért díjjal tüntetett ki a város.

Menet a rakparton

Kiderült, egy helyszín és egy este nem volt elég, ezért átkerült a fesztivál központja az alsó rakpartra, de már az újszegedi szabadtéri színpadon is rendeztek koncerteket, filmvetítéseket. Nem is akármilyen muzsika szólt Újszegeden! E sorok írója például Pege Aladárt hallgatta itt a nyolcvanas évek közepén.

Harc a létért, vagy amit akartok. Felvonulás az alsó rakparton 1983-ban

Március 15-éig kapható a kedvezményes SZIN-bérlet

A SZIN50 bérletet 15 ezer 950 forintért lehet megvásárolni március 15-éig.
Jegyvásárlás online a SZIN honlapján.
Fizetési mód: bankkártyás, valamint OTP SZÉP-kártya (Szabadidő zseb).
Jegyiroda: IH Rendezvényközpont (Felső Tisza-part 2.).
Nyitvatartási idő: hétfő–péntek 8–20 óra, valamint szombat 10–18 óra között.

Akkoriban az alsó rakparton a nagy szegedi gyárak – ruhagyár, textilgyár, kendergyár – az aktuális társadalmi és politikai témákhoz illően feldíszítették az autóikat, és végigvonultak a Tisza-parton. A menetet több tízezren nézték. A felvonulás végén díjazták a legjobbakat – a legszebb, legtökéletesebb és legaktuálisabb mondanivaló kategóriában. Akkor már az alsó rakparton, a Móra parkban, a Dugonics téren és az újszegedi szabadtérin is szólt a zene.

Szurdi Zsolt őrizte a lángot

A rendszerváltás után pár év szünet következett a fesztivál életében. Szurdi Zsolt azonban őrizte a lángot, és koncerteket szervezett a Laposra, a vidámparkba és a SZEOL-stadionba is. Bár a SZIN szellemiségét mindig is megtartotta Szurdi Zsolt, pénz, paripa és fegyver hiányában ezek a fesztiválok jóval kisebb volumenűek voltak a korábbi évekhez képest.

Szurdi Zsolt. Őrizte a lángot (forrás: hammerworld.hu)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: SZIN IH Rendezvényközpont Szegedi Ifjúsági Napok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés