Túl a városon 2018. március 11. 08:41 Forrás: MTI

Az megvan, hogy a pártok pénzéről is szavazunk április 8-án?

A kisebb (kamu) pártoknak azért is fontos a megmérettetés, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következő négy évben, ha legalább egyszázalékos eredményt sikerül elérniük.

A jelöltállítás, így az ajánlásgyűjtés azért volt fontos a kicsiknek, mert a társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény ugyanis kimondja:

a bíróság az ügyészség indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepelt január végén, ebből százat vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, ennyi szervezet szerzett jogot arra, hogy hivatalos jelöltet indítson. A jelöltállítás hétfő délutáni határidejéig a százból huszonhárom nem jelentett be jelöltet a választókerületi választási bizottságoknál.

A pártok „létén”, valamint az országgyűlési mandátum megszerzésén túl azért is fontos az áprilisi parlamenti választás, mert – ugyancsak a párttörvény alapján – a pártok állami költségvetési támogatásra jogosultak. A pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik, a negyedév első napján. A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg huszonöt százalékát – egyenlő arányban – az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani.

A fennmaradó hetvenöt százaléknak megfelelő összeg az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a szavazáson részt vett választók szavazatának egy százalékát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nemzeti Választási Bizottság Választás 2018 ajánlószelvény képviselőjelölt támogatás