Hirdetés
Szegeden 2018. március 10. 12:49

A Polgármester Konyhájában látta vendégül a szegedieket Botka László

Képriport
Pálinkás malacsiratóval indult a nap a Széchenyi téri toros fesztiválon. A szombat a tavaszt is meghozta a böllérverseny résztvevőinek. Botka László polgármester is kötényt kötött, hogy disznótorossal vendégelje meg szegedieket.
Hirdetés
Hirdetés

Igazi nagyüzem kezdődött a kilencedik alkalommal megrendezett Toros Pálinkafesztiválon szombaton reggel a Széchenyi téren. Baráti társaságok, közéleti személyiségek, családok mérték össze kolbász és hurkakészítő tudományukat az idei böllérversenyen, amelyre most tizenegy csapat jelentkezett.

(fotók: Iványi Aurél)

A versenyzők reggel 7 órától pálinkás malacsiratást tartottak, majd gőzerővel megkezdődött a munka: töltötték a kolbászt, a hurkát, sütötték a hagymás vért, de több helyen készült magyaros töltöttkáposzta is a platánok alatt.

A Polgármester Konyhájánál a képviselők és a polgármesteri hivatal dolgozói jeleskedtek a disznótoros ételek elkészítésében: többek között hurkát és kolbászt is sütöttek, amit végül Botka László polgármester osztott szét a fesztiválra kilátogatók között, a képviselők pedig a nőnap alkalmából virággal köszöntötték a fesztiválozó hölgyeket.

– Kilencéves hagyomány már, hogy egy toros fesztivállal köszönti Szeged a tavaszt. Egyre több szegedi és turista keresi fel városunkat a fesztiválok miatt, amelyekből már egész évben akad szép számmal. Szegedet évek óta Magyarország egyik legtöbbet látogatott helye között tartják számon a turisztikai szakemberek. A vendéglátás, a fesztiválok ma már a város egyik húzóágazata. Ezt a szép hagyományt igyekszünk megőrizni és támogatni – mondta el Botka László a rendezvényen.

Az idén is akadtak segítői a polgármesternek. A fesztiválra kilátogatott Szabó Sándor és Joób Márton, az MSZP-Párbeszéd két országgyűlési képviselőjelöltje.

– Ha már disznóvágás, akkor én kolbászpárti vagyok! – jegyezte meg Szabó Sándor. A képviselőjelölt szerint jó, hogy a város önkormányzata minden eszközzel segíti a szegedi turizmus fejlődését. Ennek egyik jó példája ez a tavaszi fesztivál is, amelyik évről-évre egyre több látogatót vonz a Széchenyi térre.

– Jó, hogy ilyen sok emberrel tudok itt találkozi, beszélgetni. Sok jó ötletet, visszajezést kapok így a képviselői munkámhoz – mondta Szabó Sándor.

Joób Márton szerint is nagyszerű alkalom egy-egy ilyen fesztivál a szegediekkel való találkozásra, ő a jövőben sem szeretne lemondani erről.

Idén is a szombat – bár kivételesen munkanap, mégis – a fesztivál legeseménydúsabb napjának számít. A Széchenyi téri programok egészen késő estig kitartanak.

Az immár hagyományos fesztiválon több mint száz kiállító, köztük különleges hazai kistermelők kínálnak mangalica, sertés és szarvashúsból készült termékeket. A gasztrokulturális rendezvényen több száz féle pálinkát és bort is kínálnak a termelők. 

A vidéki Magyarország hagyományos ízeit vonultatják fel a lekvárosok, mézesek, sajtosok és szörpösök is, valamint a hagyományos disznótoros ételeket felvonultató vendéglátósok is bemutatkoznak vasárnap estig.

Ma a böllérversenyt követően este 7 órától Zalatnay Cini ad koncertet, majd a Jack Cannon Blues Bant Trio szórakoztatja a fesztiválra kilátogató szegedieket és a város vendégeit.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját az eseményről!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Széchenyi tér gasztronómia Toros Pálinkafesztivál