Hirdetés
Szegeden 2018. március 9. 18:51

Szegeden is lesz Érszűkület Nap, ingyenesen ellenőrizheti egészségét

Az érszűkület 400 ezer embert érint Magyarországon. A megbetegedés miatt sokan a lábukat is elveszítik.
Hirdetés

Hamarosan Szegeden is lesz érszűkület nap, ahol bárki ellenőriztetheti egészségi állapotát.

Idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.

Az érszűkület Magyarországon hozzávetőlegesen 400 ezer embert érint. Az ezzel kapcsolatos problémák az elmúlt évben többször is reflektorfénybe kerültek, többek között a magyarországi magas amputációs adatok okán.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt.

Az alsó végtagi érszűkület legfontosabb kockázati tényezői a kor, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint és a cukorbetegség, de a kialakulás kockázata kapcsolatban áll az életmóddal – dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás –, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak.

A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a dohányzásnak, mint az egyik legfontosabb módosítható kockázati tényezőnek.

A szervezők március 22-én, csütörtökön 11 és 17 óra között, hat helyszínen – többek között a Szeged Plazában –, egésznapos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka-, kar-index-méréssel, valamint pulzusönvizsgálat-oktatással várják majd az érdeklődőket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy érszükület nap megelőzés egészség érszűkület