Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. március 9. 13:04

Mínusz 58 ezer az a plusz 12 ezer forint

Csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be Orbán Viktor, hogy 12 ezer forintos, egyszeri rezsicsökkentést kapnak a családok. Azonban a hatósági gáz ár miatt a családok ennél sokkal többet buktak már.

Hirdetés

A miniszterelnök az elmúlt hetek rendkívül hideg időjárására hivatkozott, amikor ennek szükségességét indokolta, de a körülményeket figyelembe véve inkább tűnik kampányelemnek a lépés: a februári hideg ellenére az idei tél egészen enyhe volt, ennek megfelelően a lakossági gázfogyasztás sem volt átlagon felüli. – írja az Index.

Azért is álságos ez a bejelentés, mivel a lakosság már több 10 ezer forintot bukott a hatósági áron, ami már hosszú ideje a szabadpiaci ár felett van.

12 ezret jóváírunk, de buktunk 58 ezret

Orbán videóüzenetében azt mondta, a rezsicsökkentés értelmében minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik távfűtést vesznek igénybe, azoknak is ugyanez jár, akik pedig szénnel vagy fával fűtenek, azoknak a szociális pénzügyi keretet 1 milliárd forinttal megnövelt összegéből juttatnak ugyanilyen mértékű támogatást. Előbbi esetben Kósa Lajos tárgyal az önkormányzatokkal, utóbbiban Pintér Sándor jár el.

A villamos energiával fűtők viszont kimaradnak a rezsicsökkentési körből, a Pénzcentrum KSH-adatok és szakértői véleményeken alapuló becslése szerint ez több tízezer háztartást jelent.

Az Index számítása szerint a 2018. februári rezsicsökkentés közel 50 milliárd forintba fog kerülni az államnak.

Sokkal drágább idehaza a gáz, mint a világpiacon

Arról azonban a kormányfő elfelejtett beszélni, hogy a földgáz világpiaci ára 2014 óta a felére csökken, azonban a magyar lakosság azóta is ugyanazt a tarifát fizeti. Így a kormány nem ad, inkább csak visszaad a családoknak. A számítások szerint az állami tulajdonba került gázcégeknél - az MFGK Zrt.-nél jelentős nyereség képződött az elmúlt időszakban, 2016-ban csak 50 milliárd forint, így van miből osztogatni.

Éppen ez a most bejelentett rezsicsökkentés trükkje, az állami gázcégek ugyanis azért tudtak nyereséget termelni, mert az elmúlt években a földgáz világpiaci ára és a hatósági ár közt különbözet keletkezett, mégpedig a világpiaci ár javára. Ugyanez a villamosenergia-piacra is igaz, a jelenséget jól szemlélteti, hogy idén már akadt olyan piaci cég, amely a rezsicsökkentettnél olcsóbban kínálta az áramot, amire a fideszes rezsibiztos igen hevesen reagált. – írja az Index.

3 év alatt 70 ezer forinttal fizettünk többet

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő próbálta megbecsülni, mennyi pénzt is buktak a családok az Orbán-kormány miatt. Számításai szerint 2013 és 2017 közt átlag 70 ezer forinttal fizettek többet a háztartások, mint amennyit fizettek volna, ha az állam engedi érvényesülni az árcsökkenést. Éppen ezért az MSZP törvényjavaslatot is benyújtott 32 százalékos rezsicsökkentésre, amely természetesen nem kapott zöld utat.

Az is lehet, hogy a trend valamikor megfordul és a világpiaci ár növekedni kezd, de ekkor is a lakosság jár rosszul, ha a magasra szöknek a piaci árak a fixált hatósági árhoz képest, az állami energiacégek veszteségét a költségvetésből kell kipótolni, az adókon keresztül közvetve mindenki fizet.

A lényeg a lényeg: a miniszterelnök által bejelentett 12 ezer forint többszörösét fizették ki a magyar családok már amiatt, hogy az állam drágábban adja a gázt.

Még az időjárásról is hazudik Orbán

A kormányfő a rezsicsökkentést az elmúlt időszak rendkívüli hideg időjárásával is indokolta. Az igaz, hogy februárban hidegebb volt, mint a tél addigi részében azonban ez sem emeli az átlag felé a háztartások gázfogyasztását, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az évszak egésze enyhének mondható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gáz Orbán Viktor rezsi rezsicsökkentés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés