Hirdetés
Hirdets
Szegeden 2018. március 8. 20:01

Esőisten is a szegedi malacokat siratta

Képriport
Esőben nyitott idén az év első fesztiválja, késő délután a sült kolbász, hurka, tarja és csülök illata mégis kicsalogatta a szegedieket a Széchenyi térre. Aki ma nem jutott el, ne búslakodjon: vasárnap estig folyik a pálinka, sül a kolbász és szól a zene.

Négy napig ismét belekóstolhatunk a hagyományos falusi disznóvágások hangulatába. A csütörtöki nyitónapon már kora délután akadt, aki pálinkával igyekezett melegíteni, de lehet, hogy csak a telet szerette volna végleg elűzni.

A remek ételek mellett idén is igazi pálinkakülönlegességekkel készültek a kiállítók, így senkinek sem okozhat gondot, hogy kedvére való nedűt találjon. A legtöbb standon 300-400 forintért mérnek 2 centiliter kiváló minőségű töményt, de találkoztunk olyan kökénypálinkával is, amelyiknek literjét 40 ezer forintért kínálták – igaz, aligha iszik meg valaki egyszerre ekkora mennyiséget.

Általában sem mondható pénztárcakímélő szórakozásnak a fesztiválozás. Délutáni sétánk során láttunk helyben sült perecet 400-ért, kürtös kalácsot ezerért, gyrost tálban 2 ezerért, pitában ennek a feléért. Az egyik standon különleges vadszalámi kellette magát kilónként 10 ezer forintért.

Aki helyben meleg ételt szeretne fogyasztani, az is számoljon azzal, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Tíz deka sült vér 530 forint, akárcsak tíz deka húsos lecsó. A sült kolbász tíz dekáját 650-ért, a sült krumpliét 400-ért kínálják. Mindehhez persze ingyen programok egész sora társul. Csütörtök délután például tradicionális cigányzenét játszott a Roma Hungaricum Zenekar.

Aki ma úgy döntött, hogy a szemerkélő esőben kihagyja a „malackodást”, az vasárnap estig még pótolhatja a mulasztást. Holnap a pálinka napján, délután 5 órakor felvonulnak a Magyar Pálinka Lovagrend, a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend és a Pálinkát Pártoló Hölgyek tagjai – érdemes őket is megnézni.

A fesztivál legütősebb napjának idén is a szombat ígérkezik, ekkor rendezik meg a hagyományos böllérversenyt.

Hogy kis is a böllér? Az, aki levezényli, hogy a sertésből a megfelelő technikával a legjobb hurkát, kolbászt és egyéb jellegzetes hústermék készüljön. A verseny célja pedig, hogy a szegedi csapatok összemérjék tudásukat: melyikük tudja a legszebb, leggusztusosabb toros tálat elkészíteni.

Évről évre egyre több csapat jelentkezik a megmérettetésre.  De a Széchenyi térre kilátogatók is élvezik a versenyt, hiszen nem minden nap látni Szeged belvárosában májast füstölni, kolbászt tölteni vagy hurkát készíteni. A verseny fáradalmait pedig este Zalatnay Cini koncertjén pihenhetik ki az énekesnő rajongói.

Vasárnap sem unatkoznak azok, kik a fesztivált választják: idén is megrendezik a családi káposztafőző versenyt, amelynek végén élő koncertet ad Pápay Joci.

 

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: böllérverseny fesztivál Széchenyi tér