Hirdetés
Művház 2018. március 7. 22:44

Megszűnik minden idők egyik legfontosabb zenei magazinjának nyomtatott kiadása

A New Musical Express, vagy ismertebb nevén az NME áprilistól már csak online lesz elérhető. 66 év és közel 3500 szám után szűnik meg a nyomtatott lap.

Az NME-t 1952-ben alapították Nagy-Britanniában, és a hőskorszakban, a hatvanas-hetvenes években több mint háromszázezer példányt nyomtak belőle. Ekkoriban a legjobban fogyó brit zenei újság volt.

A popkultúrában betöltött jelentőségét jól mutatja, hogy ez volt az első brit lap, amiben kislemezlista volt olvasható.

Az NME-ből az elmúlt évtizedekben a legtöbb nyomtatott laphoz hasonlóan folyamatosan egyre kevesebbet értékesítettek, az utóbbi években már csak valamivel több mint 15 ezer példányban nyomtatták. Néhány éve már ingyenes verzióval is próbálkoztak, de ezzel sem sikerült hosszú távon megmenteni a lapot.

A New Musical Express-t, valamint más lapokat is megjelentető kiadót a múlt héten adták el egy tőkealapnak, ami most a portfólió átalakításába kezdett, ennek egyik lépése a 66 éves lap nyomtatott változatának megszüntetése.

A magazin megmaradó online változata, az nme.com 1996-ban indult, gyorsan sikeres lett és a mai napig a világ egyik legolvasottabb online zenei lapjának számít, így érthető, hogy ezt tovább viszik. Sőt, néha azért lesznek még nyomtatott kiadványok is NME logóval, ezek a kiadó tervei szerint tematikus lapszámok lennének.
A klasszikus NME viszont most márciusban kerül utoljára a boltokba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: újságírás zene New Musical Express NME zeneipar lappiac