Szegeden 2018. március 7. 15:18

Kolbászillat, böllérverseny és betyárbemutató nyitja a fesztiválszezont

Ismét belekóstolhatunk a disznóvágások hangulatába. Kilencedik alkalommal nyílik Toros Pálinkafesztivál csütörtökön a Széchenyi téren. Lesz böllérverseny, malacsiratás és betyárbemutató. A színpadokon pedig esténként szól a nóta.

Az idén is négy napra csempészi a szegedi belvárosba a toros ételek ízeit és hangulatát a Tisza Expo csapata, akik március 8. és 11. között immár kilencedik alkalommal szervezik meg a Toros Pálinkafesztivált a Széchenyi téren.

A 2010-ben útjára indított rendezvény a korábbi években komoly népszerűséget vívott ki magának a szegediek körében, így várhatóan az idén is jócskán lesz eszem-iszom, dínomdánom a téren.

Az esemény 2009-es születésétől fogva a városi fesztiválszezon nyitóakkordja. Éppen a fesztivál születésének idején robbant ki a hazai gasztroforradalom, amelynek eredményeképpen ma már a városlakók is ismerik és keresik a magyar vidék hagyományos, kézműves élelmiszeripari termékeit, italait, kedvelik és áldoznak is a minőségre. Erre az igényre reflektál a Toros Pálinkafesztivál, ami a gasztrokultúra fejlődésével párhuzamosan válhatott évről-évre egyre nagyobb – kiállítói és látogatói – létszámú eseménnyé.

Az idén már több mint félszáz kiállító kínálja csütörtök délelőttől vasárnap estig a vidéki Magyarország hagyományos ízeit.

A téren bemutatkoznak a házias hús- és füstöltárut előállító őstermelők, kistermelők és élelmiszeripari kisvállalkozások, a tradicionális pálinkakülönlegességek gyártói és forgalmazói, bortermelők, valamint a hagyományos disznótoros ételeket felvonultató vendéglátósok.

Magyar disznótoros nincs jó pálinka nélkül: így a remek ételek mellett, az eddigi évekhez hasonlóan idén is igazi pálinkakülönlegességekkel készülnek a kiállítók.

A Böllér és a Hentes színpadokon a fesztivál négy napján többek között fellép a Roma Hungarikum tradicionális cigányzenekar, a Huckleberry Guys, Zalatnay Cini, a Jack Cannon Blues Band Trio és élő koncertet ad Pápay Joci, de pálinkás malacsiratás, családi káposztafőző verseny és betyárbemutató is lesz.

A szombati napon – az esemény hagyományainak megfelelően – az idén is megrendezik a böllércsapatok versenyét, amelynek eredményhirdetését 16 órakor tartják.

A részletes programot itt találja.

Képünk archív felvétel, egy korábbi fesztiválon készült.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!