Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Folytatódik a 8 milliárdos intézmény-korszerűsítési program: felújítják az Agyagos utcai bölcsődét
Szegeden 2018. március 7. 12:47

Folytatódik a 8 milliárdos intézmény-korszerűsítési program: felújítják az Agyagos utcai bölcsődét

Képriport
Elkezdődött a teljes felújítás. Idén még a szentmihályi és a Gyík utcai következik a tavaly indult 8 milliárd forintos intézmény-felújítási programban.

Hirdetés

– Bölcsőde-, óvoda- és iskolakorszerűsítésre 8 milliárd forintot költ két év alatt a város. Tavaly több bölcsőde és óvoda modernizálása készült el, most az Agyagos utcai, a város egyik legnagyobb bölcsődéje következik – jelentette be a szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Botka László polgármester. 72 kisgyermeket gondoz az intézmény, őket átmenetileg a Rókusi körúti, a Cső és a Hajlat utcai fogadja.

A teljes átalakítást a közbeszerzési eljárást megnyert kivitelező már elkezdte 262 millió forintból. A pénz nagyobbik részét az Európai Unió Szegednek biztosított támogatási keretéből fedezik, a többi önkormányzati önrész. Teljesen megújul a három szárnyból álló makkosházi épületegyüttes, amit a nyolcvanas években építettek, és azóta nem történt nagy rekonstrukció.

Az Európai Unió elsősorban az energetikai korszerűsítéseket támogatja. Ez azt jelenti, hogy a nyílászárókat cserélik ki, a teljes fűtési rendszert felújítják, és napelemet is telepítenek az épület tetejére. Az önkormányzati önrészből pedig az épületet újítják fel: a harmincéves burkolatokat és a mellékhelyiségeket. Emellett szigetelik a tetőt és a homlokzatot. Mire júliusban elkészül a beruházás, XXI. századi épületbe költözhetnek vissza a gyerekek. A polgármester megköszönte a szülők megértését és türelmét.

– A korszerűsítés a szentmihályi és a Gyík utcai bölcsődével folytatódik még az idén, a közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. Két városi intézmény már tavaly elkészült. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, hiszen a szakmai kimutatások szerint az országban egyedülálló és a legteljesebb intézményrendszer a szegedi. Ennek a legnagyobb intézményeit két év alatt fejlesztjük a kor elvárásainak megfelelően – tette hozzá Botka László.

– Ha intézményt újítunk fel, akkor elengedhetetlen az akadálymentesítés. Ezért a bölcsődéhez rámpa is készül. Ezen felül fedett autóparkoló is létesül – vette át a szót Szabó Sándor. Az országgyűlési képviselő megismételte, Szeged összesen 34 milliárd forint címzett európai uniós támogatást kap. Ebből fordít a város 8 milliárdot a gyermekvédelmi és oktatási intézményekre. Emellett költ az önkormányzat gazdaságfejlesztésre, a munkába állást segítő szolgáltatásokra, orvosi rendelők felújítására és a tömegközlekedés korszerűsítésére is.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bölcsőde Botka László felújítás Agyagos utca