Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2018. március 7. 09:31

Tápé aranylánya egy kicsit hazament

Képriport
Egy kisebb csapatnyi tápéi rajongó várta Márton Anitát, hazánk első atlétikai világbajnokát a Heller Ödön Művelődési Házban. Meg egy 19,62 méteres nemzeti színű szalag és rengeteg arany „súlygolyó”.

Hirdetés

Tápén mindenki tudja, hány kilós golyóval löknek a nők az atlétikai versenyeken. Amikor Neparáczki Ferenc a művelődési ház igazgatója megkérdezte a közönségtől egy emberként mondták:

Négy!

Ekkor már ott volt körükben Márton Anita a női súlylökés idei világbajnoka, aki Birminghamben, fedett pályán új országos csúccsal 19,62 méterrel lett első, és lett a magyar atlétika első világbajnoka.

– Nem lehet erről a teljesítményről elég meghatottan beszélni – mondta a településrész önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa, majd fölolvasott egy részletet Anita írásából, amely a hosszabbítás.hu oldalon jelent meg idén januárban:

„Fiatalabb koromban nagyon sokan mondták, hogy nem lesz belőlem semmi. Hogy nem lesz belőlem nemzetközi szintű versenyző. Hogy megrekedek majd 17 méternél. Csak, mert alacsony vagyok. Később, amikor meg már stabil résztvevő voltam a világversenyeken, jött az, hogy én úgysem állhatok majd fel soha a dobogóra. Nagyon örülök, hogy végül sikerült rácáfolnom ezekre az állításokra.”

– Nem foglalkozunk Szegeddel, meg Békéscsabával, mi tápéinak tekintjük ezt az érmet – mondta ezután a képviselő. Aki megemlékezett Anita edzőjéről, Eperjesi Lászlóról is, aki nem tudott eljönni: edzést tartott éppen a köszöntés ideje alatt is.

Ezután jött Anita, aki részletesen beszámolt a versenyről:

  • furcsa szervezésű volt a világbajnokság,
  • külön utazott a válogatottól, korábban ment, hogy a helyszínen is edzhessen még egyet,
  • az angoloknak fogalmuk sincs a télről, a hirtelen leesett hó teljesen megbénította a szigetországot,
  • „hazai pályán” versenyzett, tavaly itt már nyert egyszer,
  • annyira hideg volt a stadionban, hogy a szervezők a súlygolyókat forró vizes vödrökben melegítették, amelyeket végül sikerült megszárítani a kezdő dobások előtt,
  • új rendszerben versenyeztek: tizenhat versenyzőt hívtak meg, három dobás után megfelezték a mezőnyt, majd a legjobb négy közé a következő két dobással lehetett bekerülni, majd a legjobb négy közé jutott atléták dobhattak még egyszer,
  • picit izgult Anita azért, hogy a „szokásos gyengébb” kezdése miatt hamar véget érhet neki a verseny,
  • dobás előtt a korábbi egy perces felkészülési időt megfelezték a szervezők,
  • le akarta dobni az utolsó, hatodik kísérletet is, mert érezte, jó lehet a lökés – igaza lett.

Az élménybeszámolót egy megható hozzászólás követte:

„helyetted is sírtunk a Himnusz alatt!”

Erre Anita azt felelte, sosem lehet megszokni azt az érzést, hogy neki játsszák a Himnuszt. Ezután következett a dedikálás: mindenkinek jutott a stilizált súlygolyókból, majd a közönség és Anita is aláírta azt a 19,62 méter hosszú nemzeti színű szalagot, amelyet a művelődési ház aulájában húztak ki. Neparáczki Ferenc azt mondta Tápé büszkeségének: hamarosan szeretne még hosszabbat venni.

Videónk is van! Márton Anita tápéi fogadásán a Szeged Televízió is ott volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: atlétika Heller Ödön Művelődési Ház Márton Anita súlylökés Tápé
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés