Hirdetés
Szegeden 2018. március 6. 20:24

Lázár János embere a szegedi provokátor

Képgaléria
Régóta gyanítható, hogy Szabó Bálint, aki több párt színében állt már bíróság előtt, a Fidesznek dolgozik. Lázár János kancelláriaminiszter most közpénzből fizeti ki őt.

Hirdetés

Szabó Bálint évek óta Botka László polgármester ellen szervez nyilvános provokációkat a legkülönfélébb ügyekben: SZEVIÉP, Mars téri piac, Cserepes sori piac, stb. Két hete pedig Hódmezővásárhelyen bukkant fel, ahol az akkor még polgármester-jelölt Márki-Zay Péter ellen kampányolt.

Lázár János hétfőn közzétett egy videót a Facebook-oldalán. Ebben a kancelláriaminiszter Szabó szegedi irodájában jelentette be, hogy a magyar kormány másfél milliárd forinttal kárpótolja a válság idején csődbe ment nagy építőipari cég, a SZEVIÉP károsultjait.

Ezt Szabó elégedetten nyugtázta, ami érthető, mert Szabó követeléskezelőként lép föl a SZEVIÉP csőd néhány károsultjának képviseletében. (Szabó mai sajtótájékoztatóján már 3 milliárd forint állami kártalanításról beszélt.) Így Lázár most a SZEVIÉP csőd kormányzati kárenyhítésével Szabó Bálint sikerdíját fizeti ki közpénzből. Több száz millió forintot.

Lázár és Szabó kapcsolata nem most kezdődött. Információink szerint tavaly év elején állapodtak meg abban, hogy ha Szabó kitartóan provokálja tovább Botka Lászlót, akkor a SZEVIÉP károsultak állami kárenyhítést kapnak, amelynek révén követeléskezelőjük, Szabó is jelentős sikerdíjhoz jut.

Kicsoda Szabó Bálint?

A magyar kormány második embere március 5-én egy olyan figurával találkozott a nyilvánosság előtt, akit már több perben elítélt a bíróság.

Szabó fideszesként indult, majd 2003-ban belépett az MSZP ifjúsági szervezetébe, ahol Vas megyei elnök lett. 2004-ben kizárták az MSZP-ből, mert helyi roma vezetők szerint pénzért toborzott új tagokat a pártba. Szabó rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, majd később azt állította, az egyik tárgyalás után megtámadták, megverték és megerőszakolták. Később a bíróság kimondta, hogy nem történt rágalmazás. Szabó később a Demokratikus Koalíció szegedi szóvivője lett.

2013-ban azzal került be az országos sajtóba, hogy azt nyilatkozta: ott volt Eduardo Rózsa-Flores lakásán, látta „Katalint, Imrét és Ferencet”, akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el. Állításai miatt többen beperelték. Baja Ferenc szocialista politikus két éve azt nyilatkozta, hogy a személyiségi jogi pert jogerősen megnyerte.

(fotók: Szabó Luca)

Szabó az elmúlt években különböző ügyekben támadta a Botka László vezette szegedi önkormányzatot.

Tavaly azt is állította, Botka László megbízásából több tízmillió forinttal akarta őt megvesztegetni Czeglédy Csaba azért, hogy leszálljon a szegedi polgármesterről. Az ügyben feljelentés született, amit elutasított az ügyészség, mert Szabó nem tudta bizonyítani az állításait.

Ilyen múltú emberrel ritkán szoktak vezető kormánytagok nyilvánosan mutatkozni. Hacsak nem az ő emberük.

A SZEVIÉP-csőd

A SZEVIÉP egy nagy, szegedi székhelyű építőipari cég volt, mely több száz megbízatást kapott különféle állami, önkormányzati és piaci cégektől.

Lázár János a SZEVIÉP-et a szegedi önkormányzat házicégének nevezte, holott az első Orbán-kormány a SZEVIÉP-et huszonnyolc állami beruházásba vonta be, ami ebből 15 milliárd forinthoz jutott. De az akkor még fideszes szegedi városvezetés is adott megbízásokat a fénykorában hatalmas szegedi építőipari cégnek. Szegeden 1999-ben ők végezték a pláza építési munkáit, ők építették az újszegedi kárelhárító bázist, valamint később az ISPA csatornázási projekt keretében a szennyvízcsatorna-fejlesztés első ütemét (Bartha László – fideszes polgármester adta át), valamint annak folyam alatti csövezését mintegy félmilliárd forint értékben. Később a SZEVIÉP a szegedi önkormányzattól kapott megbízás alapján – egy konzorcium nem vezető tagjaként – az 1-es villamos vonalának rekonstrukcióját végezte.

Fideszes önkormányzatok, így Hódmezővásárhely is dolgoztatott a céggel: például 2005–2006-ban az ivóvíz-hálózat korszerűsítésére 300 millió forintot fizetett a cégnek.

A legtöbb cégfelszámolás 2009-ben volt az országban. Az abban az évben bedőlt 14 ezer 606 cég között számtalan építőipari volt. Néhány közismert és akkoriban csődbe ment építőipari cég: Viadom, MASZER, a szegedi székhelyű Délépítő, Mélyépítő Budapest Kft.; Mahíd 2000 Rt., Betonút, Hírösép, Gropius, Sedesa. Utóbbi vezette az M43-as szakasz építését elnyert konzorciumot, amelyben a SZEVIÉP is részt vett. A SZEVIÉP 2008-ban jól prosperált, de az akkori csődhullám őket is elérte.

A számtalan építőipari cég csődjének egyikében sem vállalta be a kártalanítást az állam. Most, a SZEVIÉP esetében egy hónappal a választás előtt megteszi.

Jogi nonszensz lenne, ha a piacgazdaságban naponta százával történő cégfelszámolásokba, csődökbe felelősségvállalóként, ráadásul egyedi törvénykezési aktusokkal beszállna az állam. Most ez történik.

Sikerdíj

Szabó már 2013 végén elkezdte a SZEVIÉP-ügyet rátolni a szegedi önkormányzatra. Lázár János miniszter a 2017. április 6-i kormányinfón még ezt mondta: „természetesen én nem Szegednek rovom föl, hogy a SZEVIÉP csődbe ment.” Azóta Lázár bukott Vásárhelyen, és megerősödtek a Botka elleni támadások. (A SZEVIÉP-ügy mellett egy büntetőügyében bíróság előtt álló vállalkozó is előállt egy tizennégy évvel ezelőtti megvesztegetési történettel. Ez ott hibádzik, hogy az áfacsalással vádolt Faragó Attila nem Botkával, hanem Szeged fideszes képviselőjével, B. Nagy Lászlóval volt együtt több közös cégben is.)

Szabó Bálint sikerdíjért dolgozik a SZEVIÉP-károsultaknak. Konkrét megállapodását nem ismerjük, de a 20–30 százalékos díj a szokásos. (Mai sajtótájékoztatóján Szabó „elenyészőnek” nevezte a sikerdíját.) Három milliárd forint esetében ez hatalmas összeg. Szabó Bálint dolga az ügyek folyamatos generálása a Fidesz érdekében. Ezt koronázza most meg a kormány azzal, hogy több száz millió forint közpénzzel fizeti ki azt, aki elvégzi számára a politikai piszkos munkát.

És ha ez még mindig nem volt elég Szabó Bálintból, nézze meg a Szeged Televízió híradós riportját a keddi sajtótájékoztatóról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lázár János Szabó Bálint Szeviép