Hirdetés
Túl a városon 2018. március 6. 15:04

132 évet hánykolódott a tengeren a palackba zárt üzenet

Egy tengerparton sétálgató házaspár lett figyelmes egy gines üvegre, ami a tengerben hánykolódott – írja a Guardian cikke alapján a 444.hu. Az üveget 1886. június 12-én dobták a tengerbe, ez egy benne található német nyelvű levélből derült ki.
Hirdetés

A házaspár férfi tagjának nagyon megtetszett a tengerből kihalászott palack és úgy döntött hazaviszi. Azonban, amikor jobban megnézték az üveget, egy papírdarabot fedeztek fel benne. Ross Anderson, az üzenetet vizsgáló múzeum munkatársa elmondta, a palackot egy Paula nevű német hajóról dobták a tengerbe 1886-ban, amikor épp az Indiai-óceánon hajózott, 950 km-re az ausztrál partoktól

A palack azonban nem egy hajótörött üzenetét, de nem is egy szerelmes levélkét tartalmazott. Ekkoriban a német hajók egy 69 éven át tartó kísérletet folytattak, és palackok ezreit dobták a tengerbe, hogy így tanulmányozzák a tengeráramlatokat. Minden üzenetben leírták a hajó koordinátáit, a dátumot és a hajó nevét. Az üzenetben írt adatok egyeztek a Paula hajónaplójában írottakkal. „Elképesztő módon volt egy bejegyzés 1886. június 24-ei dátummal, melyben rögzítik, hogy aznap egy palackot dobtak a tengerbe” - mesélte a kutató.

A több ezer palack közül, melyet a kísérlet részeként dobtak a tengerbe, 662 másik került meg, legutóbb 1934-ben találtak rá az egyikre.

Ez a palack a leghosszabb időt tengeren töltő üveg, az eddigi rekord 108 év volt.

A fotó illusztráció

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!