Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. március 6. 13:57

A 80 éves Hézső Ferenc nyolcvan alkotásából nyílt kiállítás

Hézső Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás az Alföldi Galériában a festőművész 80. születésnapja alkalmából vasárnap. A hódmezővásárhelyi születésű művész két évtizeden át Szegeden is tanított a főiskolán.

Hirdetés

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában megrendezett visszatekintő kiállítás a 80 éves alkotó művész teljes életművéből ad kivonatot a látogatóknak. Az április 29-éig nyitva tartó tárlaton csaknem nyolcvan alkotást láthat a közönség, a művész festményei mellett faliképinek tervei és vázlatai is helyet kaptak a bemutatott anyagban.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Hézső Ferenc 1957–1962 között Domanovszky Endre és Pap Gyula növendékeként tanult. 1962-től pedagógusként dolgozott, előbb szülővárosában, majd 1975-től két évtizeden át Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Rajz és Művészettörténeti Tanszékén, melyet tíz éven keresztül vezetett is.

Hézső Ferenc önmagáról úgy vallott, képzőművészként fő érdeklődési területe a festészet, melyben igyekezett önálló nyelvezetet teremteni. Az alföldi hagyományokra építve, de azokat újragondolva a krónikás szerepét fölvállalva a huszadik század eszköztárát felhasználva szólt az ember és természet átalakuló viszonyairól, a társadalmi konfliktusok változásokat kikényszerítő hatásairól.

A festészettel párhuzamosan foglalkozott síkkerámiával, tűzzománccal, mozaikkal, gobelinnel és grafikai technikákkal.

Nagy Imre művészettörténész szerint Hézső Ferenc megpróbált túllépni a hagyományos vásárhelyi festészet ábrázolási és tematikai kliséin. Az 1975-ben Munkácsy-díjjal elismert művész arra törekedett, hogy mind szellemiségében, mind szín- és formavilágában megújítsa a vásárhelyi piktúrát.

Képünk archív felvétel (Fotó: MTI/Németh György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely Alföldi Galéria Hézső Ferenc festészet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés