Hirdetés
Szegeden 2018. március 5. 21:40

Gurmai Zita: Az Orbán-kormány másodrendű polgároknak tekinti a nőket

Képgaléria
Szegeden járt az MSZP nőtagozatának elnöke, aki szerint egy macsó szemlélet uralja a Fideszt, ezért a nőknek szavazatukkal elő kell segíteniük a kormány leváltását.

Hirdetés

Debrecenben indul egyéni körzetben a választásokon Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja, a párt nőtagozatának elnöke. A szegedi Szegfű Klubban Joób Mártonnal, az Magyar Szocialista Párt szegedi képviselő-jelöltjével beszélgetett arról, mit kínál a nőknek a baloldal.

Szeged a nyugalom és a béke szigete ebben a háborgó országban – kezdte a beszélgetést az Európai Parlamentet is megjárt politikusasszony. Ahogy az országot járja, azt tapasztalja, hogy agymosott kormánypárti politikusok próbálják migránsozással és sorosozással arra ösztökélni a választókat, szavazzanak újabb négy évre bizalmat nekik. A meglehetősen éles megfogalmazásairól ismert baloldali politikus szerint a NER már nem azt jelenti, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszere, hanem annak a rövidítése, hogy: Nem lehet Eleget Rabolni.

Gurmai Zita szerint nem csak az a baj a mostani kormánnyal, hogy lenézi a szegényeket, fűt-fát ígér a nyugdíjasoknak, a devizahiteleseknek, kirívóan korrupt, úgy csökkenti a rezsit, hogy közben az emberek rosszabbul járnak, mintha a piac szabályozná az energiaárakat, hanem, hogy másodrendű polgároknak tekinti a nőket. Maga a miniszterelnök is számtalanszor jelezte, nem bízik a nőkben, nem tartja őket alkalmasnak vezető pozíciók betöltésére, így a politikában sem hagyja őket érvényesülni. Szerinte ki kell mondani, hogy egy macsó szemlélet uralja a Fidesz világnézetét, ezért a nők nem maradhatnak otthon, szavazatukkal elő kell segíteniük a Fidesz-kormány leváltását április 8-án.

Arról is beszélt, ohgy ma Magyarországon a béreket alapul véve a nők két hónappal többet dolgoznak, mint a férfiak, hiszen az átlagbérük annyival kevesebb, hogy ők 14 hónap alatt keresik meg azt, amit a férfiak egy év alatt. Az elnőiesedett szakmákból azért tűntek el a férfiak, mert ők találtak maguknak olyan munkahelyeket, melyekben jobbak a jövedelmi viszonyok. A nők azonban kénytelenek pedagógusként, ápolóként, szociális munkásként kevesebb bérért legalább olyan keményen dolgozni, mint a férfiak. 

Gurmai Zita az országot járva azt tapasztalja, hogy már nem félnek az emberek elmondani a véleményüket, és elkezdtek hinni a változásban. A hódmezővásárhelyi választás megmutatta, hogy elzavarhatók a helyi kiskirályok, bármilyen erősnek is érzik magukat, ugyanakkor a baloldali kollaboránsoktól is sikerült megszabadítani a helyi szocialista szervezetet. Jó dolog, hogy egy baloldali női politikust választott maga mellé alpolgármesternek Márki-Zay Péter, de ez csak egy kis lépés. Fontos, hogy a parlamentbe minél több hölgy kerüljön be, mert annál nincs nyomasztóbb érzés, mint amikor férfiak döntenek nőkről abban a tévhitben élve, hogy ismerik a gondolkodásukat és a problémáikat – mondta Gurmai Zita.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gurmai Zita Joób Márton MSZP Választás 2018