Hirdetés
Színes 2018. március 4. 15:48 Forrás: femina.hu

Leg-leg-legek az Oscar-díjak történetéből

A filmes világ legnagyobb elismerése az Oscar-díj. A gálát idén kilencvenedik alkalommal rendezik meg. A femina.hu ebből az alkalommal összegyűjtötte a rendezvény leg-leg-legjeit.

Filmes rekordok

Az elmúlt évek filmjei közül három emelkedik ki a mezőnyből. Mindegyik tizenegy Oscar-díjat kapott. 1959-ben a Ben Hur tizenkét jelölésből kapott meg tizenegyet. 1997-ben James Cameron alkotását, a Titanic-ot tizennégy kategóriában jelölték, ebből tizenegyet végül el is nyert. A harmadik 2003-ban A Gyűrűk Ura volt. Az alkotás tizenegy nominálásból mindet be is gyűjtötte.

Eddig három olyan film akadt a kilenc évtized alatt, amely az öt legfontosabb kategóriát – a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női- és férfi főszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat – is elnyerte. Ez a három alkotás: Ez történt egy éjszaka, a Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak.

Női rekorderek

A csúcstartó Katherine Hepburn, aki tizenkét jelölést kapott és ebből négy alkalommal át is vehette az arany szobrocskát a legjobb színésznő kategóriában. A díjakat az Ébredj velünk!, a Találd ki, ki jön vacsorára, Az oroszlán télen és Az aranytó című filmekben nyújtott alakításáért érdemelte ki.

A legfiatalabb színésznő tíz évesen kapta meg az Oscar-díjat. Ő Tatum O'Neal, aki a Papírhold című filmért érdemelte ki a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Jessica Tandy nyolcvan évesen, a Miss Daisy sofőrje című filmért jutalmaztak Oscar-díjjal, ő a legidősebb, aki megkapta eddig az elismerést.

A legtöbb jelölést az évek során Meryl Streep kapta, akit eddig huszonegy alkalommal került a legjobb öt közé. Végül három szobrocskát nyert el a színésznő.

A legtöbbször Oscar-díjat nyert női karakter I. Erzsébet királynő volt: megformálói, Cate Blanchett két Oscart nyert vele az Elizabeth és az Elizabeth: Az aranykor című filmekkel, Judi Dench-nek pedig a Szerelmes Shakespeare-ben hozta el a hőn áhított szobrocskát.

Bette Davis-t és Greer Garson-t zsinórban ötször jelölték Oscar-díjra, ezzel ők is csúcstartók.

Férfi rekorderek

Daniel Day-Lewis-t eddig három Oscar-díjat kapott, A bal lábam, a Vérző olaj és a Lincoln című filmekben nyújtott alakításáért jutalmazták legjobb férfi főszereplő szobrocskájával.

Szintén három Oscar szobra van Jack Nicholsonnak, akik kétszer főszereplőként, a Száll a kakukk fészkére és a Lesz ez még így se című filmekért, egyszer pedig a legjobb mellékszereplőként (Becéző szavak) díjaztak.

Walter Brennan is három elismeréssel büszkélkedhet, ő mindháromszor a legjobb mellékszereplő kategóriában lett díjazott.

A legfiatalabb fiú díjazott csúcstartó Justin Henry, akit nyolc évesen jelöltek a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra. Jackie Cooper kilenc évesen kapott jelölést, mint a legjobb mellékszereplő, azonban a díjat nem nyerte el.

A legidősebb Oscar-díjat kapott színész Christopher Plummer. Ő 82 éves korában nyerte el a díjat a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért. Idén megdöntheti a saját rekordját, ugyanis ezúttal is jelölték A világ összes pénze című filmjéért – mivel idén 88 éves, ha megkapja, felülírja a korábbi győzelmét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film Oscar-díj mozi