Művház 2018. március 4. 13:31

Amikor a politika közbeszól: kiesett az állami pikszisből a Pinceszínház

Képriport
Sorozatunkban szegedi civil szervezeteket mutatunk be. Kiknek az érdekében szerveződtek, min dolgoznak jelenleg, miből működnek? A második részben Szegedi Tükör a Pinceszínházat kereste fel.

– Tizenhat éve ketten találtuk ki a Pinceszínházat az akkori férjemmel, Kancsár Józsival, majd ő 2013-ban itt hagyta. Jelenleg öten dolgozunk benne állandóan: egy titkárnő, egy műszaki ember és velem együtt három színész – mutatta be pici társulatukat Kancsár Orsolya ügyvezető igazgató. – Eleinte közünk nem volt a színház menedzseléséhez. Aztán kitanultam a gazdasági részét. Beosztom, mit játsszunk, szervezem a vendégművészeket, pályázatokat írok. Saját előadásokat állítunk színpadra. Kuriózuma, bármit is játsszunk, annyira közel ül a néző a színészhez, hogy mindent lát.

Madarat tolláról

A stúdiószínház a jegybevételek mellett pályázatokból tartja fenn magát. Ezek között vannak államiak, azokon főként az ősbemutatókkal szerepelnek eredményesen. Ilyen volt a Keménykalap és Krumpliorr, a Gyerekrablás a Palánk utcában. Idén nyáron a náluk kezdett és tavaly fiatalon elhunyt Szűcs László emlékére állítják színpadra az egyik darabját, a Madarat tolláról címűt.

Balett-táncosként kezdte

– Tizenhat évesen balett-táncosként kerültem be a szegedi színházba, ott hagytam miatta a Radnóti-gimnáziumot is, aláhamisítva anyukám aláírását a szülői engedélyen. Nem tartott sokáig, hiszen mindig színésznő akartam lenni. Még be sem fejeztem Pesten az iskolát, Bodolay Géza elvitt Kecskemétre. Egy évadot voltam ott, nem tudtam megszokni, ahogy a fővárost sem. Haza akartam jönni Szegedre. Kecskeméten imádták a nézők az ötven fős üzemszínházat. Ilyet hozunk létre magunknak. Az első darabunk egy szegedi ősbemutató, Darvasi László Vizsgálat a rózsák ügyében című bűnügyi legendájából készült. 2009 óta a Dugonics téri udvarban vagyunk. Mostani életemet a második férjemmel, Varga Bálint színész-zeneszerzővel közös babánk és két versenyúszó nagytestvére tölti ki.

– A színház működtetésére is lehetett korábban állami pénzt igényelni, nyertünk is 5–8 millió forint között. Csakhogy négy éve nem kapunk egy fillért sem, amióta elfogadták az új színházi törvényt, és új bírálóbizottság dönt. Úgy gondolom, bár nem mondják ki, a politika közbeszól. Annak ellenére kiestünk a pikszisből, hogy 2012-ben a Pinceszínház minősítést szerzett, azaz továbbra is kaphatna támogatást. Mi voltunk viszont nagyon sokáig az egyetlen olyan társulat, amellyel a helyi önkormányzat közszolgálati szerződést kötött. Erről az utóbbi négy évben be kellett számolnunk, vagyis látszik. Ennek ellenére minden évben pályázunk, és nem nyerünk.

Városi támogatással

A várostól évente 3,6 millió forintot kapnak. A szerződésük tartalmazza, hány előadást tartanak, mennyi az ősbemutató, a gyerekelőadás, a kortárs, és fellépnek a várjátékokon. Öt évre szól a megállapodásuk, így nyugodtan tervezhetnek. Támogatásaik másik forrása a tao, ami maximum a jegybevételük nyolcvan százaléka lehet. Orsolya azt mondja, kár lenne, ha megszüntetnék ezt a lehetőséget a nemrég a kamuszínházak kapcsán kipattant botrány miatt. Mert azok a pici társulatok járnának pórul, akik tényleg ebből élnek.

Veszedelmes viszonyok

– Annyiból gazdálkodunk, amennyink van. Tavaly például 56 millió forintot költöttünk el – mondta Kancsár Orsolya. Korábban tizenhárom oktatási intézményben tartottak játékos vetélkedőket, rendhagyó irodalomórákat. Kiírtak ugyan hasonló lehetőséget, majd forráshiány miatt az egészet tartaléklistára tették. Indultak egy mesepályázaton is, de megszabták, egy megyéből csak egy nyertes lehet. Csongrád megyéből senki sem nyert. Most a Veszedelmes viszonyokat próbálják, aminek március 23-án lesz a bemutatója. Nyáron a várjátékokon a Madarat tolláról gyerekdarabot adják elő sok gyerekszereplővel. Októberre vígjátékot terveznek.

* * *

Civil szervezetek Szegeden – sorozatunk első része

Senior Center: az ország legnagyobb nyugdíjasszervezet

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: civil szervezet Pinceszínház színház