Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. március 2. 23:42 Forrás: hvg.hu

Czeglédy Csaba újra börtönben, még péntek este visszahozták Szegedre

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának határozata alapján rendelték el az előzetesből csütörtökön szabadult ügyvéd őrizetbe vételét.

Hirdetés

Nem sokkal több, mint egy napot volt szabadlábon a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba. A hvg.hu úgy tudja, pénteken este újra őrizetbe vették.

A szombathelyi ügyvédet több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolja az ügyészség. Tavaly június óta előzetes letartóztatásban volt, de mivel lakóhelyén, Szombathelyen elegendő aláírást gyűjtöttek össze neki, országgyűlési képviselőjelöltté vált és így mentelmi jog illete meg. Ennek eredményeként szabadult ki a szegedi börtönből csütörötkön kora este. Szabadulásakor a Szeged Televíziónak is nyilatkozott.

Az országgyűlési választáson független jelöltként induló Czeglédy mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezésére – péntek délután függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság. 

Ezzel kapcsolatosan nem sokkal később a Szeged Televíziónak is is nyilatkozott.

A mentelmi jog felfüggesztését követően este már lakásánál várták a NAV emberei, és egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva visszahozták a szegedi börtönbe – írja a hvg.hu.

A lap egy a birtokukba jutott dokumentumra hivatkozva azt is írja, hogy a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának határozata alapján rendelték el Czeglédy őrizetbe vételét. A határozatban a korábbi eljárásra hivatkozva, de egy másik bűncselekmény, a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt vették újra őrizetbe.

Utóbbi azért fontos, mert büntetőeljárási szabályok alapján ugyanazért a bűncselekményért nem vehetik még egyszer őrizetbe – ezt Czeglédy is kiemelte, amikor az NVB péntek délutáni döntését kommentálta.

Az őrizetbe vételt – ami 72 órán át tarhat – ezúttal is az ügy súlyával és azzal indokolják, hogy fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye. Utóbbiakkal kapcsolatosan Czeglédy Csaba már a szabadulásakor, majd a szabadon töltött 24 órája során többször, több helyen is elmondta: nem akar megszökni és áll a bírósági eljárás elé, a célja az, hogy tisztázza magát.

Czeglédy Csaba először csütörtök este a Hír TV-ben, Kálmán Olga műsorában beszélt arról, hogy az Elios-szerződésekkel kapcsolatos információk, iratok jutottak a bírtokába. Később arról is beszélt, hogy ezeket napokon belül megosztaná a sajtóval, ugyanis tart tőle, hogy később már nem fogja tudni ezt megtenni. Arról is beszélt, hogy a kormánypártoknak komoly félnivalójuk lehet attól, hogy ő kiszabadult a börtönből.

Pénteken egyébként a Fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula sajtótájékoztatón azt mondta, az NVB a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor úgy döntött, felfüggeszti Czeglédy Csaba mentelmi jogát.

De miért volt előzetesben Czeglédy Csaba?

A szombathelyi ügyvéd és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. 

A gyanú szerint 2011 és 2017 között az általa vezetett bűnszervezet olyan céghálót hozott létre, ami diákmunka közvetítéssel foglalkozott, és a többi között kilenc iskolaszövetkezet segítségével az állami költségvetésnek összesen 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy a diákmunka közvetítés után fizetendő közterheket – az általános forgalmi adót, valamint a személyi jövedelemadót – nem vallották be, vagy ha bevallották, nem fizették meg.

Ennek az ügynek a kapcsán került Czeglédy tavaly nyáron előzetes letartóztatásba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Czeglédy Csaba Választás 2018 börtön előzetes letartóztatás Legfőbb Ügyészség Nemzeti Választási Bizottság Polt Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés