Hirdetés
Színes 2018. március 1. 18:09 Forrás: MTI

Már kutatás is igazolja a nyilvánvalót: a magyarok szeretik a kutyákat

A magyarok 65 százaléka tartott már kutyát vagy szeretne, 41 százaléka pedig jelenleg is tart. Ez derült ki egy országos reprezentatív kutatásból.
Hirdetés
Hirdetés

Mint írják, a magyar lakosság háromnegyede nagy problémának érzékeli, hogy sok a kóbor kutya Magyarországon és a menhelyeknek nincs elég kapacitásuk arra, hogy mindet befogadják.

Ugyan tízből csak egy kutya kerül menhelyről a gazdájához, mégis van egy erős szándék a potenciális kutyatartók többségében, hatvan százalékában a menhelyről való befogadásra. A magyarok a kutyatartás költségeit is elég pontosan látják és határozott elképzeléseik vannak a felelős állattartás kritériumairól is.

Az esetek felében a kutya ismerőstől került az új gazdákhoz (ötvenhárom százalék), ezt követi a hivatalos vagy nem hivatalos tenyésztőtől vásárlás (tizenhat-tizenhat százalék) - írja a Cofidis Hitel Monitor kutatása

A kutatást összegző csütörtöki közlemény szerint a potenciális kutyatartók elsősorban olyan négylábút választanának, amelyből igazi társ, családtag válhat (nyolcvankilenc százalék), gyerek mellett is tartható (hetvenkilenc százalék), fiatal és könnyen tanítható (hatvannyolc százalék). A kutya mozgásigénye is kiemelkedően fontos szempont (hetvenöt százalék), ahogy az is, hogy jó házőrző válhasson belőle (hatvankét százalék). A kutya mérete a többség számára (hatvan százalék) szintén fontos tényező.

Mint írják, a kutya neme (negyvenhét százalék), az, hogy lakásban is tartható-e (harminchat százalék), illetve, hogy törzskönyvezett (harminc százalék) és fajtatiszta-e (huszonöt százalék) nem döntő szempont a kiválasztásnál.

A potenciális kutyavásárlók átlagosan 35 ezer forintért vásárolnának kutyát, a legtöbben 10-20 ezer forint közötti összeget hajlandóak kifizetni.

A lakosság meglátása szerint egy kutya táplálása havonta átlagosan 7500 forintba kerül. A felszerelések, higiéniai ellátás, általános orvosi költségek mintegy 10-10 ezer forintot emésztenek fel évente. A mikrochip beültetés és ivartalanítás nem viseli meg jelentősen a pénztárcájukat, hiszen ezekre egyszeri alkalommal kell költeniük és összesen 20 ezer forintba kerülnek.

A magyarok elsősorban a saját hely biztosítását (95 százalék) és a kutya zárt helyen tartását (89 százalék) várják el a felelős kutyatartóktól, valamint azt, hogy a gazdik családtagként tekintsenek a kutyára (87 százalék) és odafigyeljenek fajtájának megfelelő egészségügyi és lelki szükségleteire (87 százalék). A napi szintű foglalkozás (84 százalék) és a megfelelő táplálás (72 százalék) szintén jelentős helyen szerepel. A lista legvégén az ivartalanítás foglal helyet, ezt nem tartja olyan fontosnak a lakosság (54 százalék). Mindezek ellenére a válaszadók háromnegyede úgy véli, az ivartalanítás elmaradása hozzájárul ahhoz, hogy sok a kóbor kutya.

A kutatást 500 fős hibrid mintán (telefonos és online adatfelvétellel) végezték, az adatok a 18-69 éves magyar lakosságra nézve reprezentatívak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!