Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 28. 21:38

Évek óta romlik fiatalok iskolázottsága az országban, Csongrád megye az átlagnál jobban teljesít

Tíz év emelkedés után először 2015-ben csökkent a fiatal diplomások száma Magyarországon. A 20-24 éves korosztályban a felsőfokú végzettségűek aránya 2014-ben 9,7 százalékos volt, ez majdnem másfél százalékot esett. Csongrád megye kedvező helyzetben van, Zala megye után ugyanis itt a legmagasabb a fiatal diplomások aránya az országban. Ezt az a tanulmány közli, amelyet nemrég publikált a Magyar Tudományos Akadémia.

Hirdetés

2005 óta megfigyelhető volt a trend, hogy Magyarországon is folyamatosan emelkedik a diplomás fiatalok aránya. Az MTA tanulmánya szerint azonban ez a kedvező folyamat 2015-ben megtört. 2005 és 2014 között a felsőfokú végzettségűek aránya 6,5-ről 9,7 százalékra nőtt, majd csökkenni kezdett, 2016-ban már csak 8,5 százalék volt. 

Ennek legfőbb oka lehet, hogy a kormány csökkentette a felsőoktatásba felvehető diákok keretszámait, emelt a bejutáshoz szükséges ponthatárokon, és jelentős forráskivonást is végrehajtott a területen. 

A folyamattal párhuzamosan változott a csak általános iskolai végzettségű fiatalok aránya is. A 2005-ben mért 17-ről 2014-ig 14 százalékra csökkent, majd ismét nőni kezdett, 2016-ban már 16,5 százalék volt. 

A fiatalok végzettségének alakulása jelentős eltéréseket mutat megyei bontásban. Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 20–24 éves népesség több mint 20 százalékának csak legfeljebb általános iskolai végzettsége volt 2016-ban.

Ez az arány Csongrád megyében mindössze 6 százalék. Viszont itt az országos átlagnál magasabb a diplomás fiatalok száma, 11,5 százalékuk szerez felsőfokú bizonyítványt.

2010 óta egyre több az úgynevezett korai iskolaelhagyó. Ők azok a 18–24 éves fiatalok, akiknek általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségük van és nem vesznek részt sem iskolarendszerű, sem iskolarendszeren kívüli képzésben.

Csongrád megye mutatói itt is kiugróan jók, Győr-Moson-Sopron megye után itt a legkevesebb az ilyen fiatal, 100-ból mindössze 5 nem tanul tovább sehol.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskola közoktatás oktatás oktatásügy felsőoktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés