Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Farkasréti temetőben, március 7-én vesznek végső búcsút Tahi Tóth Lászlótól
Művház 2018. február 28. 17:02

A Farkasréti temetőben, március 7-én vesznek végső búcsút Tahi Tóth Lászlótól

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész búcsúztatását jövő szerdán, 15 órakor tartják a temető Makovecz-ravatalozójában – közölte a Vígszínház szerdán az MTI-vel.

Hirdetés

Tahi Tóth László életének 75. évében, türelemmel és méltósággal viselt betegség után február 22-én hunyt el. A színészt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

A színművész 2017. január 21-én a József Attila Színház Hattyúdal című előadása közben lett rosszul, amelyben Tamburás szerepét alakította. A művész az előadást végigjátszotta, utána azonban mentővel kórházba szállították. Néhány héttel később agyműtéten esett át.

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten. Apja példáját követve festő akart lenni, de az egyik színésznek készülő barátja biztatására 1962-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová azonnal felvették és Várkonyi Zoltán osztályába került. Már főiskolás évei alatt számos főszerepet játszott. Diplomázását követően 1966-ban került a Vígszínházhoz, amelynek több mint ötven évig volt a tagja.

Színháza sikerdarabjainak állandó, kiemelkedő szereplője volt, különös tehetséggel bújt groteszk alakok bőrébe. Számtalan színpadi szerepe mellett több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkron- és hangjátékszínész volt. A legtöbbször ő volt Dustin Hoffman hangja számos sikerfilmben, a fiatalabbak pedig a Harry Potter-filmekből, a Perselus Pitont alakító Alan Rickman hangjaként emlékezhetnek rá.

2006-ban jelent meg A geg - Színészkedési kézikönyv - Színpadi szökellések és kéziugrások tára című humoros „kézikönyve”, amiben színészi pályájának tapasztalatait írta meg és saját rajzaival illusztrálta. Margitsziget rózsái címmel egy lemeze is megjelent.

Munkássága elismeréseként 1972-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 1974-ben Jászai Mari-díjat kapott. 1985-ben lett érdemes művész, 2012-ben kiváló művész. 1995-ben Pro Comedia-díjat vehetett át, az Ajtay Andor-emlékdíjat kétszer, 1979-ben és 1986-ban nyerte el. A Kossuth-díjat 2017-ben kapta meg.

(fotó: filmtekercs.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Tahi Tóth László búcsúztatás gyász színész Vígszínház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés