Hirdetés
Színes 2018. február 28. 16:01

Itt új ezerforintos, a régit húsz évig még beváltják

Csütörtöktől lehet a készpénzes fizetéseknél találkozni az új ezerforintossal. A bankjegy képi megjelenésében megújult, biztonsági elemei korszerűbbek lettek.

Az új 1000 forintos bankjegyek március 1-től kerülnek forgalomba, a bankjegyek régi változataival október 31-ig lehet fizetni. A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel ezután még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók azonos címletű ¬új fizetőeszközre.

Az új ezerforintosok fokozatosan jelennek meg, elterjedésük néhány hónapon belül várható.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, amelynek célja, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje.

A programban az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult és bevonták a régi 20 ezer, 5 ezer és 2 ezer forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.

A régi 10 ezer forintos bankjegyek bevonásáról viszont még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban.  

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!