Hirdetés
Színes 2018. február 28. 12:37

Mínusz 13 fokkal köszönt be csütörtök hajnalban a tavasz

Március elseje a tavasz első napja: volt már ezen a napon – 27 Celsius-fok, de akadt plusz 19,8 – éppen Szegeden, 84 évvel ezelőtt.

Hirdetés

Március elseje a csillagászati tavasz első napja. Az idén zaonban úgy tűnik, nem sikerült időben kiűzni a telet a városból, hiszen holnap reggel a koponyeg.hu előrejelzése szerint –13 fokra ébredünk Szegeden.

A március elsejei melegrekordot éppen a Tisza-parti város tartja, 1934-ben itt mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 19,8 fokot. A leghidegebbet ezen a napon 1963-ban regisztrálták Lentiben.

Március a meteorológiai évszakváltások szerint az első tavaszi hónap. Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. Ez nagyon pontosan kiszámolható. Percnyi pontosan lehet tudni, csillagászati értelemben mikor kezdődik a tavasz, de még az sem jelenti attól a perctől az időjárás gyökeres változását.

Az idén március 20-án 17 óra 15 perckor köszönt be a csillagászati tavasz. A hosszútávú előrejelzések szerint ezen a napon 8 fok körüli maximumhőmérsékletre számíthatunk, és éjszaka sem várható majd fagy.

Március ősi magyar nevén Kikelet hava, de a népi kalendáriumban Böjtmás havaként is említik. A tavasz első hónapjáról azt mondják: „Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves”, azaz esős áprilist jelez a csapadék nélküli március. S rámutat az egész esztendőre, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.

A tavasz első hónapja nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Épp ezért az ókori Rómában szerencsésnek tartották, ha háborút ez időtájt indították.

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból három hónapon át tart.

Az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet –1 +2, míg a jellemző maximum hőmérséklet 10 /11 Celsius-fok, 29–38 milliméter csapadék hullik és a napsütéses órák száma 128–146 óra körül van összesen a hónap folyamán.

Márciusban még órát is állítunk – lehet, hogy utoljára?

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza kell állítani, márciusban 2 órakor előre kell tekerni az órákat.

Idén március 25-én kell majd átállítani az órákat hajnali 2-ről 3 órára.

Egy hivatalos felmérés szerint az emberek 80 százaléka véli úgy, hogy jobb lenne, ha csak egy időszámítás lenne, többségük pedig a nyári időszámítást tartaná meg.

A statisztikák szerint óraátállításkor többen kerülnek kórházba, mert a változás pluszterhelést jelent a szervezetre. Vannak ugyanis olyanok, akiknél ilyenkor derül ki, hogy valamilyen betegséggel, például depresszióval, szívproblémákkal küzdenek. De az egészséges embereknek is időre van szükségük az átálláshoz.

Nemcsak a magyarok közül tartják sokan feleslegesnek az óraátállítást. Finnország javasolta, hogy töröljék el az óraátállítást. A kérdésben azonban az európai politikusok is megosztottak. A közlekedésétr felelős uniós biztos szerint azonban akárhogy is döntsenek a kérdésben, azt csak egységesen lehet.

Most az Európai Bizottságon a sor, hogy megvizsgálja, milyen pozitív és negatív hatásai vannak a jelenlegi rendszernek és azután tegyen javaslatot az ügyben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időjárás tél meteorológia Országos Meteorológiai Szolgálat