Hirdetés
Túl a városon 2018. február 28. 09:23

Márki-Zay Péter: Benne van a pakliban, hogy ellehetetlenítenek

Képgaléria
Összefogással és a nyilvánosság erejével lehet védekezni a megfélemlítés ellen – hangsúlyozta lapunknak adott exkluzív interjújában Márki-Zay Péter. Mindenkinek a munkájára számít, aki nem egyetlen emberért, hanem egész Vásárhelyért akar dolgozni.
Hirdetés
Hirdetés

A Szegedi Tükörnek adott exkluzív interjújában Márki-Zay Péter elmondta, nagyon hasznos megbeszélést folytatott Botka Lászlóval. A két város együttműködéséről, fejlődési lehetőségeiről egyeztettek.

– Betanuló polgármesterként érdekel, hogy lehet a fideszes többségű közgyűléssel együtt dolgozni. Benne van a pakliban, hogy ellehetetlenítenek, de a Fidesz maga alatt vágná a fát, ha nem működne együtt. Én pedig mindenképpen szeretnék – fogalmazott a közeljövőről.

(fotók: Iványi Aurél)

– A sok-sok fejlesztési projektről a Fidesz azt ígérte a kampányban, azok nem állhatnak meg. Még a választás előestéjén is azt nyilatkozták, hogy a városért dolgoznak, úgyhogy nem félek, nagyon nyugodt vagyok.

A vasárnapi választás hátteréről az újdonsült polgármester elárulta, három beszéddel is készült.

– Eggyel arra az esetre, ha nagyon nem sikerül, egy másikkal arra, ha kicsit veszítek, és a harmadikkal a győzelemre. Nagyon reménykedtünk a magas részvételi arányban, de azért tartottunk attól, hogy a reggeli lendület estére lankad. A végén még ennél is magasabb számban bíztunk, de így is csodálatosan alakult. Önkormányzati választáson, pláne időközin ilyen magas részvétel nem volt soha – tette hozzá.

Polgármesteri névjegy

Márki-Zay Péter 46 éves, hét gyermeket nevel. Közgazdász, villamosmérnök, történész végzettséget szerzett, gazdaságtörténetből doktorált. Öt évig dolgozott az Egyesült Államokban és Kanadában, tizenegyet pedig Szegeden az áramszolgáltatónál.

Arról, hogy az emberek féltek a városban, azt mondta, beszél a hivatali és intézményvezetőkkel, nemcsak az önkormányzati cégek vezetőivel, hanem iskolákéval, kórházakéval is. Közli: ha továbbra is azt látja, megfélemlítés uralkodik, akkor a nyilvánosság erejével fel fog lépni ellene. Mert összefogással lehet védekezni.

– Függetlenként dolgozom tovább, együttműködve minden demokratikus párttal. És demokratikus pártnak minősítem a Jobbikot is. Ha a legfőbb ügyész menesztése után valamennyi bűnöző ellen fellép a hatóság, megtisztulhatnak a pártok, így a Fidesz is, a KDNP pedig megszabadulhat a Fidesztől. Remélem, lesz egy új jobboldali párt, amelyikre nyugodtan leadhatom a szavazatomat – mondta pártszimpátiájáról.

– Belépnék bármelyik pártba, amelyikről azt látnám, hogy nem a korrupciót és a megfélemlítést választja, hanem a négy alapértéket képviseli, amit én: a demokráciát, a jogállamot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. Az önkormányzatnál mindenkinek a munkájára számítok, aki elkötelezett és a 44 ezer vásárhelyi polgár érdekében akar dolgozni, és nem egy polgár érdekében. A két alpolgármestert is marasztaltam, hogy a város érdekében működjenek együtt. Lázár János nem keresett, de a sajtónyilvánosság előtt gratulált. Én keresni fogom. Egyrészt meghívtuk a szombati beiktatási ünnepségre, másrészt személyesen is találkoznék vele. Azt, hogy a közgyűlésen odaülne mellém is, ahogy az elődjeimmel tette, nem gondolnám. A padsorokban viszont szívesen látom. Ugyanolyan polgár ő is, mint a közmunkások.

Nyilvános a vásárhelyi Elios-akta

Közzétették Hódmezővásárhely honlapján az Elios-dokumentumokat – amint azt Márki-Zay Péter, a város frissen megválasztott független polgármestere megígérte.

Elérhető az ajánlattételi felhívás, a megbízási szerződés. Nyilvános az a Közbeszerzési Döntőbizottsági határozat is, amiben a Tungsram-Schréder Zrt., az egyik versenytárs kérelmét elutasítják, amit a közbeszerzési eljárás ellen benyújtott.

Mint ismert, Hódmezővásárhely volt az a város, ahol Tiborcz István, a miniszterelnök veje cégével, az Elios-szal (illetve a cég jogelődjével, az ES Holdinggal) referencia nélkül szerződött. Így megszerezhette azt a referenciamunkát, melyre alapozva aztán uniós támogatásból számtalan településen közvilágítás-cserét végezhetett. Az ügyben az Európai Unió csalásügyi hivatala, az OLAF is nyomozott, és szervezett csalásról tett közzé bizonyítékokat.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter polgármester