Hirdetés
Művház 2018. február 27. 17:37

Dinoszaurusz-kiállítás nyílik nyáron a Móra Ferenc Múzeumban

Jövőre átmenetileg bezár a Móra-múzeum, mert felújítják. Előtte viszont jönnek a dinók: nagyszabású kiállítás lesz látható júniustól.

Hirdetés

Nemzetközi jelentőségű dinoszaurusz-kiállítás érkezik nyár elején a Móra-múzeumba: a tárlaton a látogatók a legújabb kutatások alapján ismerhetik meg az ősállatok életét.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy az intézmény 2019-ben kezdődő rekonstrukciója előtt az épületet egy valódi családbarát kiállítással szeretnék zárni.

A tárlat főszervezője a tekintélyes dinoszaurusz-kutató, Don Lessem, aki archeológusként többet is felfedezett és rekonstruált a világ legnagyobb ragadozó és növényevő ősállatai közül Patagóniában és Mongóliában. Szakértőként részt vett a Jurassic Park és a Dinó című filmek készítésében is.

A szakemberről munkássága elismeréseként egy dinoszauruszfajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

Don Lessem elmondta, hogy a jelenleg Észak-Amerikában látható kiállítást azzal a szándékkal állították össze, hogy a gyerekek körében népszerű témán keresztül vigyék közel hozzájuk a tudományt. Az interaktív kiállítás lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy játékos formában tanuljanak.

A tárlat azt a kérdést járja körül, hogy az evolúció során a dinoszauruszok miként nőhettek hatalmasra. A kiállításon bemutatnak ásatások során feltárt fosszíliákat, dinótojásokat és az eredeti leletek alapján készült csontváz-rekonstrukciókat. Látható lesz több olyan robotdinó is, ami mozog és hangot is tud kiadni. A valós méretű modellek közül a legnagyobb 10 méter magas és 20 méter hosszú lesz.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum dinoszaurusz Don Lessem kiállítás